2024. április 24. - György

bírálat a cégvezetésnek

Demszky Gábor pénteken helytelenítette a BKV vezetésének azt az eddigi gyakorlatát, hogy nem biztosították a közérdekű adatnak minősülő tanácsadói szerződések nyilvánosságát - erről a főpolgármester egy tájékoztatón elhangzott kérdésre válaszolva beszélt.
2008. május 23. péntek 18:26 - Hírextra

Demszky Gábor elmondta, hogy a közérdekű adatokról szóló törvénynek megfelelően, arra utasította a BKV vezérigazgatóját, hogy adja át azokat az információkat és szerződéseket, amelyeket a Fidesz frakcióvezetője, Tarlós István kért. Ebben az ügyben nincs semmilyen titok - tette hozzá.

Kifejtette, hogy a BKV és az AAM Zrt. közti szerződéseket tartalmazó DVD-re még magánlevelek is felkerültek, s ezt az egész anyagot megkapta a Fidesz. Közölte, hogy a DVD-n szereplő adatok egy részét a BKV üzleti titoknak nyilvánította és ezért beszélt titokszobáról. "Az én minősítésem más, úgy gondolom, hogy ezt az anyagot át lehet adni és ki kell szolgáltatni mindazoknak, akik kérik" - szögezte le. Információszabadság van a közérdekű adatokkal kapcsolatban, amit törvény rögzít "és ennek a törvénynek a rendelkezései kötelezőek a BKV vezetésére is" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy az általa helytelenített gyakorlat már megváltozott a BKV-nál.

Demszky Gábor felhívta a figyelmet arra az érdekes helyzetre, hogy ez a DVD, amit az AAM készített, tartalmaz olyan adatokat is, amelyek nem minősülnek közérdekűnek. Ezeket a belső magánleveleket a Fidesz frakcióvezetőjének ennek megfelelően kell kezelni.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy ez ügyben nincs mit vizsgálnia a fővárosi önkormányzatnak és annak vezetésének. Mindent kiadtak, teljesen transzparens a cég. Ha a titok kérdése itt egyáltalán felmerül, az az üzleti titok köre. Ilyen lehet például az, hogy milyen technológiával valósítsanak meg egy adott beruházást.

Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy ha ilyen üzleti titok birtokába jut a Fidesz a DVD által, vagy más módon, akkor ezt üzleti titokként kell kezelnie, nem szolgáltathatja ki azt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását