2024. április 29. - Péter

Malina Hedvig igaza

Ha Malina Hedvig igaza győz, az a ti győzelmetek, ha veszít, az a ti vereségetek is - mondta szlovák egyetemi hallgatók előtt az 1989-es csehszlovákiai forradalom egyik szlovákiai főszereplője, Fedor Gál.
2007. november 18. vasárnap 09:51 - Hírextra
A legerősebb szlovákiai rendszerváltó párt, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen egykori vezetője az észak-szlovákiai Rózsahegyen található Katolikus Egyetemen tartott előadást a csehszlovákiai bársonyos forradalom óta eltelt 18 év tapasztalatairól.Fedor Gál meggyőződése, hogy Malina Hedviget tavaly augusztus végében valóban bántalmazták a dél-szlovákiai egyetemi városban, Nyitrán. "Kijelentem, hogy ezt a lányt megverték. Figyeltem a szlovák nagyközönség üggyel kapcsolatos reakcióit. Gyűlölettel és indulattal voltak tele. Figyeltem az eliteket. Itt egy 20 éves lány áll az állammal szemben. Ha nyer, az a Ti győzelmetek is, ha veszít, az a ti vereségetek is" - fogalmazott a szociológus Fedor Gál.

A tavaly nyáron állítólag megvert szlovákiai magyar diáklány ügyében a rendőrség kezdetben azt állította - és ezzel zárta le a nyomozást is -, hogy nem történt bűncselekmény, az egészet csak ő találta ki. Hedviget állítása szerint két bőrfejű támadta meg, feltételezése szerint azért, mert hallották: magyarul beszél.

A vizsgálatban fordulatot jelentett, hogy a szlovák főügyész idén ősszel a korábbi nyomozati hibákra tekintettel új csoportot bízott meg az ügy vizsgálatával.

A csoport legutóbbi, látványos intézkedése csütörtökön zajlott: előbb futólépésben, majd lassabban is végigjárták azt az utat, amelyet Hedvig megverése napján az egyetemre menet megtett. A rekonstrukciós kísérlet eredménye egyelőre az, hogy nagyobb iramban bő 18, lassúbb tempóban pedig 23 perc alatt tették meg az utat a szakértők. Vizsgálódásuk eredményeiről és okáról nem tájékoztattak. A lány ügyvédje szerint nem "komikus felvonulásokkal" kellene foglalkoznia a vizsgálati csoportnak, hanem azokkal a fantomképekkel, amelyek a szlovákiai magyar diáklány leírása alapján a támadókról készültek.
Forrás: fh
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását