2024. május 5. - Györgyi

El kell indulni a demokrácia útján

Kubának meg kell találnia a maga útját a demokráciához - mondta el Vitányi Iván és Stumpf István, a Demokratikus Átalakulásért Intézet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.
2008. május 21. szerda 16:32 - Hírextra
A kubai néppel való szolidaritás napján tartott tájékoztatón Vitányi Iván, a Demokratikus Átalakulásért Intézet kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: "Kuba egy különös rezervátum a világ térképén, ahol nem biztosítják az emberi szabadságjogokat, noha az ország aláírta az erre vonatkozó nyilatkozatot."

Rámutatott: az egyik legfontosabb kérdés, mikor engedik szabadon az országban a politikai foglyokat.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet tájékoztatása szerint Kubában jelenleg mintegy 250-280-an ülnek börtönben azért, mert a szigetország vezetésével ellentétes véleményt képviseltek.
Stumpf István, a kuratórium társelnöke úgy vélekedett: Kuba fontos változások küszöbén áll, bár az emberi jogok tiszteletben tartását érintően nem sok minden változott eddig.

Emlékeztetett: Raúl Castro államfő február 24-i hatalomátvétele óta apró változások észlelhetőek, mint mondta, "lazítottak a legabszurdabb korlátozásokon". Példaként említette az élelmiszer-ellátást javító intézkedést, miszerint magánszemélyek tartósan bérletbe vehetnek a művelés alá nem vett területeket, illetve a mobiltelefon- és számítógép-vásárlás engedélyezését, valamint azt, hogy ezentúl a kubai állampolgárok lakhatnak külföldiekkel egy szállodában.
Stumpf István úgy összegzett: igaz, hogy ezek apró változásoknak tűnnek, de elindíthatnak olyan folyamatot, amely a szabadságjogok kiterjesztéséhez vezethet.

A kubai szolidaritás napját - civil kezdeményezésre - első alkalommal idén rendezik meg világszerte, hogy segítsék a demokratikus átalakulást Kubában. Május 21-én - a tájékoztatón kiosztott sajtóanyag szerint - egyebek között arra emlékeznek, hogy 1972 májusában éhségsztrájkban meghalt az emberjogi tevékenységéért bebörtönzött 39 éves költő, Pedro Luis Boitel.

A Népszabadság szerdai számában megjelent írásában April H. Foley, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete is szolidaritását fejezte ki a kubai néppel. Mint írta, szeretnék, ha ezen a napon minél többen jelét adnák annak, hogy "(...) figyelemmel követik a szigetország népének harcát a szabad létezés jogáért".

A 2005 őszén megalakult Demokratikus Átalakulásért Intézet célja összegyűjteni azokat az adatokat, amelyeket Magyarország és a környező országok a demokratizálódás folyamatában szereztek. Ezekkel az ismeretekkel kívánnak most Kubának is segíteni az ország átalakulásában - mutatott rá a kuratórium két vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását