2024. május 3. - Tímea, Irma

Mesterséges húgyhólyagokat hoztak létre

A természeteshez hasonlóan működnek az elősejtekből létrehozott mesterséges húgyhólyagok néhány hónappal azután, hogy a kísérleti állatokba ültették azokat.
2008. május 20. kedd 18:17 - Hírextra

A mindenné átalakulni képes őssejtekből első lépésként elősejtek, úgynevezett progenitorsejtek lesznek, mielőtt szakosodnak valamilyen feladatra.

A mesterséges hólyagokat úgy állították elő, hogy a hólyagból ilyen elősejteket emeltek ki biopsziával, majd megfelelő összetételű sejtkultúrában tenyésztették tovább őket. Végül a sejteket egy biológiailag lebomló, kollagénből vagy más anyagból készült, hólyagformájú vázra vitték fel.

Mivel a befogadó saját elősejtjeiből indult el a mesterséges hólyag előállítása, az immunrendszert elnyomó gyógyszereket sem kellett alkalmazni a beültetés után.

"Ez az első alkalom, hogy valaki teljes belső szervet regenerált és megmutatta, hogy normálisan vagy közel normálisan működik, és még egy ideig támogatja az életet" - mondta Timothy Bertram az Amerikai Urológiai Szövetség orlandói (Florida) konferenciáján.

A vizsgálat során Bertram és csoportja 14 nagyemlősbe ültetett műhólyagokat, miután eredeti, saját hólyagjaikat műtéttel eltávolították.

Hat hónapon belül a műhólyagok a természeteshez nagyon hasonlóan néztek ki és működtek. Bertram szerint az új szerveknek teljes volt a vérellátása, megfelelő a benne lévő idegek hálózata, és jól kapcsolódott a többi szervhez is. Abnormális szöveteket nem találtak, és kilökődési reakciónak sem volt jele.

Az eredmény azért reménykeltő, mert a jövőben talán az emberi húgyhólyag pótlására is lehetőség lesz így, például azok esetében, akiknek rákos elváltozás miatt el kell távolítani a saját, természetes húgyhólyagját.

"A következő évben reményeink szerint az Egyesült Államokban megkezdhetjük a humán klinikai próbákat a műhólyaggal" - mondta Bertram.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását