2024. május 3. - Tímea, Irma

Hogy fest a bank belülről?

A Magyar Nemzeti Bank május 24-én és 25-én megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Az érdeklődők nemcsak az interaktív Látogatóközpontot tekinthetik meg, hanem körbejárhatják Budapest egyik legszebb épületét is.
2008. május 20. kedd 23:34 - Hírextra
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) először 2004 májusában rendezett nyílt napokat a jegybank alapításának 80. évfordulóján. Azóta immár hagyománnyá vált, hogy a bank minden tavasszal szélesre tárja kapuit, és bemutatkozik a nagyközönség előtt.

Így lesz ez idén is: az MNB (Szabadság tér 8-9.) május 24-én, szombaton és 25-én, vasárnap reggel 10 és délután 5 óra között várja a látogatókat.

A két napon az érdeklődők végigsétálhatnak az épület első és harmadik emeletén, bemehetnek a Nagytanácsterembe, ahol a Monetáris Tanács a legnagyobb titoktartásban dönt a jegybanki alapkamatról, sőt bepillanthatnak Simor András jegybankelnök szobájába is - áll az MNB közleményében.

A látogatók azonban nemcsak az MNB épületével és történetével ismerkedhetnek meg, hanem az egyes elemző területek munkájával is. Így, aki ezen a hétvégén a nemzeti bankban jár, megtudhatja, mit gondolnak a szakértők az inflációról, milyen biztonsági elemek vannak a forintbankjegyeken vagy mire érdemes használni bankkártyánkat.

A Látogatóközpontban bárki kipróbálhatja, mennyit ér pénzben és aranyban, megemelhet egy valódi, 24 karátos aranytömböt és sajátarcképes pénzt is nyomtathat. További érdekesség a Kamatkirály nevű játék, amellyel a vállalkozó kedvű játékosok a Monetáris Tanács tagjainak szerepébe bújhatnak. A nemzeti bank gondol a legkisebbekre is: nekik gyereksarkot rendez be, ahol a kicsik játékos formában ismerkedhetnek meg a pénz világával. A nyílt napokon a belépés ingyenes és nem szükséges előzetesen regisztrálni.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a látogatók megkedvelték ezeket a nyílt napokat: az elmúlt években a májusi hétvégéken mintegy háromezren keresték fel az MNB-t.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását