2024. április 25. - Márk

Hatszáz rendőr kerül a fővárosba a nyáron

Nyáron mintegy hatszáz, az iskolákban végző rendőr kerül a fővárosba; többségük a kerületi kapitányságokon áll munkába, ötvenen pedig a közlekedésrendészetnél dolgoznak majd - mondta Tóth Gábor dandártábornok, budapesti rendőrfőkapitány kedden, az Országg
2008. május 20. kedd 15:46 - Hírextra

Tóth Gábor közölte: a főiskolán végzettek közül 90-en, a szakközépiskolákban végzettek közül 510-en kerülnek majd a fővárosba a rendőrhiány enyhítésére.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányságon 8.700-en dolgoznak, hiányzik azonban mintegy 1.300 rendőr a fővárosból. Ez annak tudható be, hogy tavaly év végén több mint 800-an nyugdíjba vonultak, és a határőrségtől a várt 570 helyett mindössze 300-an érkeztek.

Budapesten gondot jelent, hogy az állomány 48 százaléka vidéki, akik a fővárosban töltött fél-egy év után visszatérnek lakhelyükre. Kevesen jelentkeznek rendőrnek Budapestről, ezért a rendőrség a közelmúltban toborzóirodát nyitott. Ezzel kapcsolatban Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta: eddig már 1.300-an keresték fel a toborzóirodát és érdeklődtek a felvételről, miközben az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium május végéig kitolta a rendészeti szakközépiskolákba jelentkezés határidejét. A főkapitány várakozásai szerint így a tervezett 900 helyett 1.300-1.400 fiatalt beiskolázhatnak szeptemberben.

A bizottság előtt Juhász Gábor, az IRM államtitkára egy kérdésre válaszolva elmondta: a jövő évi költségvetésben 300 millió forintot terveznek a vidéki rendőrök budapesti lakáshoz jutásának támogatására.

Tóth Gábor a fővárosi közbiztonsági helyzetről szólva közölte: tavaly 100 ezernél kevesebb bűncselekmény vált ismertté Budapesten, tíz éve a legkevesebb. Csökkent a személy elleni bűncselekmények, a vagyon elleni bűncselekmények száma, és csökkent a gépkocsi-lopások száma is.

Az összes bűncselekmény kétharmada vagyon elleni bűncselekmény, ezek 35 százalékát derítik fel. Ez év első négy hónapjában 2007 első négy ónapjához viszonyítva kétezerrel kevesebb bűncselekmény vált ismertté.

Tavaly a BRFK 13 ezer rendezvényt biztosított, ez 700 ezer munkaórát vett igénybe, ami egy közepes méretű megyei rendőr-főkapitányság dolgozóinak egyéves munkaideje.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását