2024. április 24. - György

Gyurcsány: nem érdeke a régiónak a szerb radikálisok és nacionalisták kormányzása

Nem érdeke sem a régiónak, sem Európának, hogy a szerb radikálisok és nacionalisták bekerüljenek a belgrádi kormányba - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő kedden Budapesten, azt követően, hogy tárgyalt montenegrói partnerével.
2008. május 20. kedd 15:32 - Hírextra

"Mindenfajta nacionalizmus, mindenfajta nemzeti radikalizmus - a mi tapasztalatunk szerint - nem biztonságot, nyugalmat és békét hoz egy országnak, hanem éppen ellenkezőleg. Ezért, akik ilyen politikát folytatnak, azok fokozottabb politikai, kormányzati szerepvállalását nem tartjuk hosszabb távon, stratégiai értelemben sem a régió, sem Európa érdekének" - mondta Gyurcsány Ferenc.

Szerbiának és Európának közös az érdeke: az, hogy olyan erők kormányozzák az országot, akik az európai demokratikus normákat képviselik. Magyarország elsősorban őket szeretné kormányon látni - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Milo Djukanovic montenegrói kormányfő kiemelte: fontos, hogy Szerbia megőrizze a demokratikus, Európa-barát politikát és irányvonalat. Ez azért is fontos, mert az országnak jelentős szerepe van a régió stabilitásában. Ebben a pillanatban reális lehetősége van annak, hogy demokratikus irányultságú kormány álljon fel - tette hozzá az MTI kérdésére.

Milo Djukanovic szerint a régióban alakuló bármely kormánynak szem előtt kell tartania az európai integráció követelményeit.

A két miniszterelnök ugyanakkor egyetértett abban, hogy a kormányalakításról Belgrádban kell dönteni.

A Belgrádban hétfőn folytatódó kormányalakítási tárgyalások főszereplői változatlanul a radikálisok, a nacionalisták és a szocialisták voltak, akik a múlt héten már megállapodtak egy leendő közös kormány alapelveiben. A Vajdasági Magyar Szövetség csak a Boris Tadic vezette demokrata szerb erőkkel lépne kormánykoalícióra.

A május eleji választásokon a demokrata tábor összesen 102 parlamenti helyet szerzett, s bár a legtöbb képviselője lesz a 250 tagú parlamentben, kormányt csak akkor alakíthat, ha koalícióra lép.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását