2024. április 28. - Valéria

Díszkötet a régész tiszteletére

Közlemények Zala megye múzeumaiból címmel Kerecsényi Edit (1927-2006) múzeumalapító, etnográfus és régész tiszteletére díszkötetet adott ki a Zala megyei Múzeumok Igazgatósága.
2008. május 20. kedd 08:54 - Hírextra

Frankovics Tibor osztályvezető elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával megjelent, közel háromszázoldalas néprajzi kötet főként dél-zalai témájú etnográfiai, régészeti tanulmányokat, helytörténeti és múzeumi cikkeket tartalmaz. A képekkel illusztrált könyvben bemutatják az Eszteregnye és Rigyác határában talált Balaton-Lasinja kultúra lelőhelyeit, a magyarszentmiklósi kelta lelőhelyeket. Külön tanulmány foglalkozik az M7-es autópálya nyomvonalán, Nagykanizsa határában talált Árpád-kori településnyomokkal, és külön fejezetben írnak a nagyfelületű régészeti feltárások térinformatikai feldolgozásának kezdeti tapasztalatairól.

A néprajzi leírások között a népi építészet és gazdálkodás bemutatásán kívül válasz kaphatunk arra is, hogy miként váltotta fel az 1880-as években a sarlót a "kaszacsapó".

Több fejezetben mutatják be a múzeumalapító - Kerecsényi Edit - munkásságát: a díszkötet címlapján textilkutatásait, gyűjteményét szimbolizáló illusztráció látható.

A nagykanizsai Thúry György Múzeum szinte valamennyi néprajzi gyűjteménye Kerecsényi Edit nevéhez kapcsolódik, aki 1950-től kezdve 33 éven keresztül irányította az intézmény munkáját. Számottevő néprajzi, történeti gyűjteményt hozott létre: a múzeum megalapításakor mindössze 2762 tárgy volt a raktárban.

Kerecsényi Edit három évtized alatt mintegy 20 ezer tárgyat gyűjtött össze, ami a részletes adattári anyagával, fotóival Nagykanizsa és Dél-Zala történetének szinte teljes képét adja. Zalán kívül a horvát és a szlovén területeken - Muraszombat környékén, Lendva vidékén - is gyűjtött néprajzi tárgyakat. 1950-1983 között közel száz - néprajzi, történeti, képzőművészeti és természettudományi - időszaki kiállítás nyílt meg a múzeumban.

Frankovics Tibor hozzáfűzte: a zalai múzeumi könyveket a kiemelkedő munkát végző muzeológusok, régészek tiszteletére készítették el. Kötet jelent meg Németh József, a Zala megyei Múzeumok Igazgatósága nyugalmazott igazgatójának 70., Müller Róbert, a keszthelyi Balatoni Múzeum nyugalmazott igazgatójának 60. és Horváth László régész, a Thury György Múzeum nyugalmazott igazgatójának 60. születésnapjára. Valamennyien ugyanahhoz a "múzeumalapító" generációhoz tartoztak, ezért ebből a sorból Kerecsényi Edit sem maradhatott ki - jegyezte meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását