2024. április 25. - Márk

Beszámoló "egy nyugodtabb évről"

Egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak találta és a parlament plénumának elfogadásra javasolta a Magyar Távirati Iroda (MTI) 2007. évi beszámolóját kedden az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága.
2008. május 20. kedd 17:57 - Hírextra

Ugyancsak egyhangúlag határoztak arról, hogy ősszel tűzik a bizottság napirendjére a nemzeti hírügynökségről szóló törvény módosítására az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testülete által készített javaslatot.

Pető Iván (SZDSZ) bizottsági elnök az ülésen elmondta: azért javasolja a törvénymódosító javaslat őszi tárgyalását, hogy a munkát ne szakítsa meg a nyári törvényhozási szünet, míg Lukács Tamás (KDNP) azzal támogatta ezt a javaslatot, hogy az MTI-re vonatkozó jogszabály összefüggésben van a formálódó új médiaszabályozással, így ajánlatos a két témát egy időben tárgyalni.

"Egy nyugodtabb év" volt az MTI számára a tavalyi, amelyben semmilyen kiemelt vagy rendkívüli esemény nem állította váratlan feladat elé a társaságot - összegzett Vince Mátyás elnök a bizottsági ülésen. Hozzátette: a tervezettnél 1,5 százalékkal voltak magasabbak a kiadások, a bevételek pedig 3,4 százalékkal maradtak el a tervezettől, mégis - immár a harmadik egymást követő esztendőben - szerény mérleg szerinti nyereséggel zárt 2007-ben a távirati iroda.

Az elnök az elmúlt öt évben az MTI által elért eredmények közül kiemelte a hírkiadás színvonala és kiegyensúlyozottsága terén elérteket, hozzátéve, hogy mindezt egy vevőközpontú stratégiai fordulat kísérte.

Vince szólt arról is, hogy az MTI "kincsei"-nek, így adatbázisainak, archívumainak fejlesztése fontos feladat, s a hírügynökség a mainál szélesebb körben kívánja majd ezeket hozzáférhetővé tenni most készülő, 2012-ig szóló középtávú stratégiája alapján.

Vince Mátyás megemlítette: a tavalyi évben egyetlen alkalommal sem citálták az ORTT Panaszbizottsága elé az MTI-t, amely 2007-ben sajtó-helyreigazítási pert sem vesztett.

Az MTI elnöke arról is szólt, hogy a Tulajdonosi Tanácsadó Testület által kidolgozott törvénymódosítási javaslat egyebek mellett bevezetné a hírügynökség és az állam közötti közszolgálati szerződés intézményét, amely részletesen szabályozná az MTI feladatait, valamint az uniós szabályozással teljes összhangba hozhatná a nemzeti hírügynökség finanszírozását.

A bizottsági ülés másik napirendje keretében meghallgatták Gyuricza Pétert, akit a kormánypárt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjává jelölt, és aki arról beszélt: hitvallása sarkköve a közszolgálatiság, és szeretné a médiában szerzett ismereteivel segíteni az ORTT-ben a vitákat.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását