2024. május 3. - Tímea, Irma

MSZP: Változások a frakciószabályzatban

Az MSZP-frakció egyetértett a Tóbiás József és Szanyi Tibor képviselő által a frakciószabályzat módosítására kidolgozott elvekkel, de a konkrét javaslatok többségét nem támogatta - tudta meg az MTI hétfőn több frakciótagtól; a tisztújítás június 2-án lesz
2008. május 19. hétfő 15:23 - Hírextra
A szocialista képviselőcsoport délelőtti ülésén vitatta meg a frakciószabályzat módosítását célzó dokumentumot, amelynek fő célja, hogy a frakcióülés váljon a politikai és szakmai döntések fórumává.

A képviselői részvétel arányának növekedése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a frakció az információk birtokában valódi döntéseket hozzon - vélekedtek a javaslat készítői, akik három elvet, a részvétel, az azonos információs bázishoz való hozzáférés és az elszámoltathatóság elvét állították követelményként a képviselőcsoport működése elé.

A hétfői frakcióülésen ezekkel az elvekkel egyetértettek a képviselők, de nem támogatták azt az elképzelést, hogy főraportőrök működjenek a frakcióban. Raportőri rendszer ugyanakkor továbbra is lesz, egy-egy törvényjavaslatnak továbbra is meglesz a felelőse a képviselők között.
A Tóbiás József vezette munkacsoport négy raportőri poszt létrehozását javasolta, egy társadalompolitikait, egy gazdaságpolitikait, egy külügyit és egy fejlesztéspolitikait.

Az MSZP-frakció nem támogatta az erre vonatkozó másik elképzelést, így továbbra is a frakcióvezető felelőssége lesz a feladatokat elosztani a frakcióvezető-helyettesek között.
A képviselők azt ugyanakkor támogatták a Tóbiás-Szanyi-javaslatból, hogy mindenképpen legyen egy parlamenti munkát koordináló, egy társadalmi kapcsolatokért és egy kommunikációért felelős frakcióvezető-helyettes.

A frakcióvezetés létszáma nem változik, a frakcióvezetőnek továbbra is öt helyettese lesz, köztük egy általános helyettes és egy frakcióigazgató. A módosítások nem érintik a frakció június 2-án esedékes tisztújítását, amelynek kiírásáról a nap folyamán szintén döntöttek a képviselők, az erre vonatkozó választási szabályzatot is elfogadták.

Elvetette a frakció azt kezdeményezést, hogy hozzanak létre egy társadalmi bizottságot, amely a döntések előtt a témával foglalkozó civil és szakmai szervezetekkel egyeztetett volna. Ennek oka, mint mondták, hogy a frakció minden munkacsoportjának feladata az egyeztetés, ezért nem látták szükségesnek egy külön intézmény létrehozását.

Az MSZP-frakció támogatta, hogy a jelenleg is működő, de más feladatokat ellátó képviselői szolgáltató irodát erősítsék meg. Ez az iroda a képviselők választókerületi munkáját segítené.
Az elfogadott módosítások, amelyek az MTI által megkérdezett politikusok szerint nem jelentősek, június 9-ig kerülhetne bele a frakciószabályzatba.

Szanyi Tibor korábban arról beszélt, hogy ha támogatást kap az általuk felvázolt működési modell, akkor indul a frakcióvezetői posztért. A tisztújítást június 2-ára tervezik. A frakcióvezetőség tagjai várhatóan újraindulnak posztjukért.

Tóbiás József nem kívánt nyilatkozni az MTI-nek, Szanyi Tibor arra a kérdésre, hogy indul-e a frakcióvezetői posztért, annyit közölt: még alszik egyet rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását