2024. április 25. - Márk

Elkezdődött a bonbonos mérgező pere

Nagy sajtóérdeklődés közepette kezdődött meg hétfőn a kremsi tartományi bíróságon az alsó-ausztriai sztrichnines merénylet gyanúsítottjának a pere. Az ötvenhat éves Helmut Osberger gazdálkodót azzal vádolják, ő juttatta a mérget abba a csokoládés bonbonba
2008. május 19. hétfő 12:43 - Hírextra
Hannes Hirtzberger kremsi jogászt február kilencedikén szállították kórházban, miután gépkocsijában hirtelen rosszul lett. Az elvégzett toxikológiai vizsgálat megállapította, hogy eszméletvesztését a patkányméreg hatóanyagaként használt sztrichnin okozta, amely a legerősebb mérgek egyike. Az ugyancsak ötvenhat éves polgármester életéért heteken át küzdöttek az orvosok, mesterséges mélyaltatásban kellett tartani. Jelenleg a St. Pölten-i rehabilitációs központban ápolják. Az orvosok szerint biztosra vehető, hogy marandó testi és szellemi károsodást szenvedett.

A rendőrség a nyomozás során abból a feltételezésből indult ki, hogy a 700 milligrammnyi hatóanyagot az a praliné tartalmazta, amelyet az elöljáró gépkocsijának szélvédőjén hagytak egy nyomtatott üdvözlőkártya kíséretében. A nyomozás során sztrichninmaradványokat fedeztek fel a Mon Chéri-s csokoládébonbon csomagolópapírján, amivel egyértelművé vált, hogy a mérget utólag, esetleg injekciós tűvel fecskendezték be az édességbe. Az üdvözlőkártyán pedig egy férfitól származó DNS-nyomot találtak.

A tartományi rendőrség több személytől is DNS-mintát vett, így terelődött a gyanú a vincellérre: ugyanis mintája megegyezett a cédulán találttal. A gazdálkodó váltig tagadja, hogy ő volna a tettes. Ám nem rendelkezik alátámasztható alibivel, és a rendőrség szerint terhelő rá nézve az is, hogy az üdvözlőkártyát celofáncsomagolásban árulják, tehát csak úgy kerülhetett rá a DNS-e, hogy ő bontotta ki.

Az ügyészség feltételezi, hogy tettét valószínűleg bosszúból követte el. Ugyanis több mint egy éve kérvényezte, hogy szőlőskertje területén termálhotelt építhessen fel, ám mivel beadványához nem csatolta a szükséges próbafúrások bizonylatait és a beruházás pénzügyi tervét, a polgármesteri hivatalban elutasították azt.

Ügyvédei a tárgyalás megkezdése előtt közölték: nemcsak azt kívánják bizonyítani, hogy védencük ártatlan, hanem azt is, hogy egyáltalán a Mon Chéri-s méreggel akarták-e megölni a polgármestert. Szerintük ugyanis képtelenség folyadékot fecskendezni a bonbonba.
A mérlegelés és a döntés joga mostantól a kremsi bíróság nyolc esküdtjének a kezében van.
A sztrichnin színtelen, keserű ízű anyag, mérgező alkaloid. A strychnos növénynemzetség - trópusi tüskés fák és kúszó cserjék - tagjaiból lehet kinyerni. Az alapanyagát képező növényt, a Strychnos nux vomicát (farkasmaszlag) a XVI. században vitték be először Németországba patkányméregnek, később a gyógyászatban is elterjedt. Az egész testre kiterjedő heves izomgörcsöket, rángásokat és dermedtséget, majd végül légzésbénulást és fulladásos halált okozhat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását