2024. március 29. - Auguszta

A Microsoft és az ingyenlaptop

Megegyezett a Microsoft és a Minden Gyermeknek Laptopot (OLPC) nemzetközi nonprofit szervezet a Windows operációs rendszer használatáról. A megállapodás értelmében az XO nevű noteszgépen ezentúl az ingyenes Linux mellett a Windows XP operációs rendszer is
2008. május 17. szombat 07:25 - Hírextra
Az amerikai informatikai óriáscég mérnökei csaknem egy évig dolgoztak a szoftver XO-kompatibilis változatán. A dual rendszerű - mindkét operációs rendszerrel használható - laptopok júniusban kerülnek a piacra.

A fejlődő országokban élő gyerekek igényeire és lehetőségeire szabott, oktatási segédeszköznek szánt olcsó laptopból a tervezett több millió helyett mostanáig csupán 600 ezret adtak el. Nicolas Negroponte, az OLPC alapítója szerint az újítás vonzóbbá teszi a készüléket. "Bizonyos országok nagyon erősen ragaszkodtak a Windowshoz" - nyilatkozott Negroponte. Az úgynevezett százdolláros laptop atyja arra számít, hogy 90 napon belül 400 ezer XO-gépre érkezik rendelés. "A duális rendszer hatására megugrik a kereslet. Az Apple laptopjait is sokan akkor kezdték el használni, amikor megjelentek a dual boot modellek" - mondta Nicolas Negroponte a BBC-nek.
A Windowsos fejlesztés tíz dollárral emeli a készülék árát, amely különben is 88 dollárral magasabb az eredetileg tervezett száznál. A felhasználó minden bekapcsoláskor eldöntheti, hogy melyik operációs rendszert használja.

A világon használt számítógépek túlnyomó többségén Microsoft-féle operációs rendszer fut. A megállapodást sokan üdvözlik, mert úgy látják, hogy a Windowos XO-val a gyerekek nemcsak egy oktatási segédeszközhöz, hanem később a munkaerőpiacon kamatoztatható számítógép-kezelői ismeretekhez is jutnak.

Vannak, akik nincsenek elragadtatva a Microsoft csatlakozásától. "Az OLPC jobban tenné, ha nem venné be a maszlagot, hogy mire a mai gyerekek felnőnek, a Windows ismerete alapkövetelmény lesz, és nélküle nem lehet majd boldogulni" - írta blogján Ivan Krstic, aki a biztonsági fejlesztéseket vezette a százdolláros laptop programban. Idén márciusban lemondott, mert nem tudott azonosulni a szervezet irányváltásával - áll a brit közszolgálati műsorszóró társaság honlapján megjelent beszámolóban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását