2024. május 3. - Tímea, Irma

Fodor Rajmund életében lezárult egy fejezet

A vízilabda Euroliga négyes döntőjét nézve jutott eszembe, hogy mennyire hiányzik már, hogy egy hazai csapat sikeréért tudjak szorítani. Üvöltözés a tévé előtt, ugrálás az ágyon, ajtócsapkodás, és az a „senki ne szóljon hozzám” érzés. Szerencs
2008. május 16. péntek 10:46 - Malina Adrienn
De vissza a vízilabdához. Bár a Pro Recco győzelmének is nagyon örültem (mégis csak Kásás Tamás, Madaras Norbert és Benedek Tibor csapata), azért szép lett volna, ha a Vasas-Plaketnek sikerül a csúcsra érni, persze ez a harmadik hely is nagyszerű eredmény. Másnap reggel, az ébredésemet segítve elkezdtem váltogatni a tévécsatornákat, és valamelyik sportadón, a 2005-ös montreali világbajnokság elveszített döntőjének összefoglalójára akadtam. Nem volt kellemes érzés, mégis újra végig néztem, hátha most mi nyerünk (tudom, tudom, mondták már, hogy ez nem normális dolog). Bár ezúttal nem kiabáltam rekedtre a hangomat, nem sok értelme lett volna, és a család sem díjazta volna, a korai ébresztőt.

Nehéz EB ellenfelekkel

Eltelt pár nap, és azt olvasom, hogy Kemény Dénes kihirdette az EB-re és az olimpiára készülő csapat névsorát. Tényleg Európa bajnokság! Az olimpia árnyékában szinte teljesen megfeledkeztem róla, hogy idén még egy kontinens viadal is vár a Kemény-legényekre. Nincsenek könnyű helyzetben Benedekék. Spanyolország, Horvátország, Szlovákia, Görögország és Montenegró nemzeti csapataival kerültek egy csoportba a malagai vízilabda Európa-bajnokságon. A július 4. és 13. között spanyolországi kontinensviadal sorsolását még januárban rendezték meg. Az olimpiai bajnoki címvédő csapatunk kétségtelenül az erősebbik hatosba került, hiszen itt van a vb-győztes horvát, és a tavalyi világbajnokságon bronzérmes spanyol csapat, ráadásul kiváló együttese van Görögországnak, hogy Montenegrót már ne is említsem.

Az EB lebonyolításának lényege, hogy a csoportelsők egyből továbblépnek az elődöntőbe, míg a második és harmadik helyezettek keresztbejátszanak, és a párharcok győztesei csatlakoznak az elődöntős együttesekhez.

Már csak tizennyolcan vannak

Fodor Rajmund válogatott eredményei
Olimpia: 1. hely (Sydney 2000, Athén 2004); 4. hely (Atlanta 1996). Világbajnokság: 1. hely (Barcelona 2003); 2. hely (Perth 1998, Montreal 2005, Melbourne 2007); 5. hely (Róma 1994, Fukuoka 2001). Európa Bajnokság: 1. hely (Sevilla 1997, Firenze 1999); 2. hely (Sheffield 1993, Bécs 1995, Belgrád 2006); 3. hely (Budapest 2001, Kranj 2003). Világ Kupa: 1. hely (Atlanta 1995, Sydney 1999); 2. hely (Athén 1993, Belgrád 2002, Budapest 2006); 3. hely (Athén 1997). Világ Liga: 1. hely (New York 2003, Los Angeles 2004); 2. hely (Belgrád 2005); 3. hely (Patrasz 2002)
Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya tizennyolc tagú kerettel kezdi meg a felkészülést május 26-án. A szakvezető a héten tette a névsort, akikre számít a remélhetőleg újabb sikerhez vezető úton. A keret legnagyobb hiányzó embere a kétszeres olimpiai bajnok Honvéd-pólós, Fodor Rajmund. Tagja ugyanakkor a társaságnak a sydneyi és athéni ötkarikás győzők sorából a kapus Szécsi Zoltán, valamint a szintén kétszeres aranyérmes Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely és Molnár Tamás.

A 18-as keret új játékossal már nem bővül, a most nyilvánosságra hozott listából kerül ki a pekingi tornán részt vevő 13-tagú csapat. Az eddig meghívottak közül Fodoron kívül nem tagja a mostani keretnek Baksa László, Hárai Balázs és Kiss Csaba.

Fodor Rajmund emlékei

A „harc” a 18 játékos között folytatódik, hogy ki utazik Malagára és Pekingbe hamarosan kiderül. Minden poszton olyan játékosok vannak a keretben, akik a 13 fős csapatba kerülhetnek, de ehhez nagyon jó teljesítményt kell nyújtaniuk. Az biztos, hogy Fodor Rajmund már nem lehet háromszoros olimpiai bajnok.



Emlékszem, milyen csodás karácsonyi ajándék volt, amikor 1992 karácsonya előtt két nappal, megszólalt a telefon – kezdte Fodor a visszaemlékezést. Dr. Horkai György megkért, hogy legyek jelen a január másodikai válogatott edzőtábor első edzésén. Ekkor még nem voltam 17 éves. Hatalmas lehetőség volt ez számomra, és tudtam, hogy élnem kell vele.

Az Eb csoportbeosztása
A csoport: Spanyolország, Horvátország, Szlovákia, Görögország, Magyarország, Montenegró
B csoport: Macedónia, Szerbia, Oroszország, Olaszország, Németország, Románia
Azóta eltelt 15 karácsony, és kiváló balszélső sikert sikerre halmozott. „A fél életemet a felnőtt válogatott tagjaként éltem le eddig. 15 szép nyarat, szezont pólóztam végig.
Ha jól számoltam, 381-szer csobbantam vízbe a válogatott sapkájában. Tiszta lelkiismerettel állíthatom, hogy minden meccsen, minden percben tudásom legjavával igyekeztem szolgálni csapatom, csapattársaim sikeres szereplését. Igen sikeres, még akkor is, ha nem minden esemény végén került a nyakamba az áhított aranyérem, de kellettek az ezüstök, bronzok is ahhoz, hogy még keményebben, még céltudatosabban küzdjek az aranyakért, az olimpiai bajnoki címért.”

26 világeseményből csupán 3 alkalommal nem állt dobogón
 
Kilenc arany, tíz ezüst, és négy bronzérem a mérlege.

„Tudom, hogy nagyon sok ember életében okozott szép perceket, bosszús estéket, örömkönnyekkel küzdő öleléseket, alkoholmámoros átmulatott éjszakákat egy-egy világraszóló eredményem. Ezeket tudtam én adni a góljaimon túl. Miket kaptam? Bejártam a világot ezalatt a másfél évtized alatt, nyelveket beszélek és sok barátra tettem szert külföldön is. Remélem, hogy tetteimmel méltó olimpiai bajnok példaképe vagyok a feltörekvő ifjúságnak mind válogatott sportolóként, mind magánemberként!”



Rajmundnak így mindenképpen több ideje juthat a családjára, feleségére Bernadettre, és két és fél éves kislányára Nadine-ra.

„Hálával tartozom a családomnak és ezúton szeretnék köszönetet mondani, valamint további nagyon sikeres munkát kívánni minden válogatottbeli csapattársamnak, edzőmnek és segítőmnek. Szurkolok a csapatnak, hogy írjanak sporttörténelmet és nyerjenek Pekingben” – fejezte be vízilabdás.

Mi, erre csak annyit mondhatunk, szép volt Rajmund. És, ha már példakép. A sok-sok „médiasztár” helyett egy Fodor Rajmundot!

Az Eb-re és az olimpiára készülő játékosok
Gergely István, Nagy Viktor, Szécsi Zoltán - kapusok, Benedek Tibor, Biros Péter, Gór-Nagy Miklós, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Steinmetz Ádám, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás és Varga II. Zsolt – mezőnyjátékosok
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását