2024. április 26. - Ervin

Félreértés volt az al-Kaida merénylet híre

Félreértésen és csúsztatáson alapult a La Liberté svájci lap híre, amely szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat azzal fenyegetőzik, hogy merényleteket szervez Ausztriában és Svájcban a június 7-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt - der
2008. május 16. péntek 10:57 - Hírextra

A lap csütörtöki számában Jürg Bühlert, a svájci rendőrség magas rangú illetékesét idézte, aki a tervezett terrortámadások alátámasztására különböző iszlamista honlapokon megjelent információkra hivatkozott.

A pénteki osztrák sajtó szerint a bécsi belügyminisztériumban átfésülték a svájci újság által említett internetes platformok tartalmát, és rájöttek, hogy a "fenyegetőzések" valójában attól a Mohamed Mahmudtól származnak, akit idén márciusban négyévi börtönbüntetésre ítéltek Ausztriában egyebek között terrorista támadásokat kilátásba helyező üzenetek miatt.

A származását tekintve másodgenerációs muzulmán férfit és élettársát az ügyészség többek között terrorszervezethez - nevezetesen az al-Kaidához - való tartozással, bűnszövetkezetben történő részvétellel, felbujtással és a szövetségi kormánnyal szembeni erőszakkal vádolta. Az esküdtek helybenhagyták azt a vádpontot is, amely szerint az elítélt a szélsőséges csoportokkal folytatott elektronikus levelezéseiben terrorista támadások lehetséges célpontjaiként jelölt meg olyan stadionokat, amelyekben mérkőzéseket rendeznek a júniusi svájci-ausztriai labdarúgó Európa-bajnokság idején.

A Der Standard osztrák lap pénteki számában megszólaltatta Rudolf Golliát, a bécsi belügyminisztérium szóvivőjét, aki elmondta, hogy a La Liberté cikkének megjelenése után tüstént kapcsolatba léptek a svájci hivatalos szervekkel. Tőlük megtudták, hogy az újság valójában olyan interjút közölt, amely tulajdonképpen abban a formában le sem zajlott, közléséhez pedig az interjúalany nem járult hozzá.

Sem svájci, sem osztrák részről nem tudnak konkrét terrorista fenyegetésről, ezért nem is tartanak szükségesnek semmilyen pótlólagos biztonsági intézkedést - szögezte le a szóvivő. Ennek ellenére mindkét ország hatóságai az Eb-re való felkészülésükben továbbra is abból az általános érvényű feltételezésből indulnak ki, hogy a kontinenstorna rendezvényei - leginkább tömegeket vonzó jellegük miatt - potenciális célpontonként szolgálhatnak terrorista szervezetek számára.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását