2024. május 5. - Györgyi

Múzeumok majálisa

A május 18-i múzeumi világnap alkalmából szombaton és vasárnap tartják Budapesten a Múzeumok majálisát, amelyen több mint száz kiállítóhely mutatkozik be. Egyes fővárosi múzeumok saját kiállításaikra is különleges programokkal várják a közönséget.
2008. május 15. csütörtök 15:17 - Hírextra

Mint azt Lovas Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum közművelődési főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta, a Múzeumkertben tartandó kétnapos majálisra az ország minden tájáról, sőt a határon túlról is érkeznek múzeumok. Az érdeklődők egyebek mellett a Dombóvári Helytörténeti Múzeum, az Abonyi Lajos Falumúzeum, a gödöllői kastélymúzeum, a Felvidéki Csallóközi Múzeum és a Galántai Honismereti Múzeum, a Bakonyi Természettudományi Múzeum, a Kalap és Sipka Múzeum, a Közlekedési Múzeum, a Központi Bányászati Múzeum, a győri Cserépkályha Múzeum, a szentendrei Muzsikáló Múzeum programjain vehetnek részt, s ízelítőt kapnak a jelen és közeljövő tárlataiból.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a majálisra látogatók idén is szavazhatnak a legszínesebb, legérdekesebb programot kínáló és a legigényesebben megjelenő múzeumra. A díjat vasárnap délután adják át. A programot koncertek is színesítik, a gyerekeket a Históriás Játszóház várja, szombaton megnézhetik Majoros Ágnes bábműsorát, a Százszorszép Bóbiskát vagy a Ludas Matyit a Gabolyda Bábszínház előadásában. Vasárnap a Maskara Társulat előadása, a Szegény Dzsoni és Árnika, majd az Aranyszamár Bábszínház műsora szórakoztatja a gyerekeket.

A világnap alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum épületében tárlatvezetést tartanak, a látogatók megtekinthetik az intézmény üveg-, kerámia- és porcelángyűjteményét, s két napra a múzeum állandó történeti kiállításának termeibe költözik az első magyar Muzsikáló Múzeum néhány érdekes tárgya: verklik, fonográfok, gramofonok, gépzongorák, madárfütty-automaták.

A Szépművészeti Múzeumban szombaton éjfélig tartó mulatsággal ünneplik a múzeumi világnapot és egyúttal búcsúztatják A Mediciek fénykora - élet és művészet a reneszánsz Firenzében című, másnap záró tárlatot. Lévay Zoltán kommunikációs osztályvezető-helyettes közlése szerint az este 6 órakor kezdődő zenés-táncos kavalkádban a szervezők megidézik a Mediciek firenzei udvarát és Itália ízeit, ez utóbbit Buday Péter mesterszakács jóvoltából.

A szépművészetiben este fél héttől a Mátyás király a csillagok között című zenés mesejátékkal várják a gyermekeket, a felnőttek pedig előadásokat hallgathatnak a perzsiai és közép-ázsiai, az etióp és a maja kultúra reneszánszáról az Agra Klub szervezésében este hét órától. Az intézmény állandó gyűjteményeiben egyedi, az estéhez kapcsolódó témában lesznek tárlatvezetések este héttől éjfélig. A program éjszakába nyúló reneszánsz táncházzal zárul a Szépművészeti Múzeumban.

Az Iparművészeti Múzeumban - az európai múzeumok éjszakájának keretében, a világnap előestéjén - szombat este az érdeklődők zenés tárlatvezetéssel tekinthetik meg a Beatrix hozománya és a Medici-kárpitok tárlatot Csörsz Rumen István lantművész közreműködésével, a Gyűjtők és kincsek című bemutatót Gulyás Csilla hárfaművész szereplésével, s az Esterházy-kincseket tárlatvezetéssel.
A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeumban szombat este 18 és 22 óra között a Misztikus India című kiállításra tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.

A Ráth György Múzeumban Fajcsák Györgyi sinológus tárlatvezetése várja az érdeklődőket a Keleti műgyűjtés Magyarországon című kiállításon, a Hamvas őszibarack és mohamedánkék című tárlatot pedig Kardos Tatjána sinológus mutatja be az érdeklődőknek.

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO 1977-ben avatta május 18-át múzeumi világnappá, azaz a közgyűjtemények, a múzeumok nemzetközi ünnepévé. A világnap idei témája: a múzeumok mint a társadalmi változás és fejlődés tényezői.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását