2024. április 20. - Tivadar

Kiválasztható a legalkalmasabb embrió

Ausztrál és görög kutatók közel járnak azon gének meghatározásához, amelyektől függhet, melyik lombikembriónak van a legnagyobb esélye az anyaméhbe való beültetés utáni beágyazódásra a mesterséges megtermékenyítés során.
2008. május 14. szerda 14:43 - Hírextra

Ma még nincs megfelelő módszer arra, hogy előre megállapítsák, mely embriók beültetésével várható sikeres terhesség, ezért a párok gyakran vállalják, hogy egynél több embriót ültessenek be. Ez azonban többszörös terhességhez vezethet, ami veszéllyel jár az anyára és a magzatra egyaránt.

"Az embriókat most külalakjuk, formájuk és a szabályozás alapján választják ki" - mondta Gayle Jones, a Human Reproduction szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, az ausztrál Monash immunológiai- és őssejtlaboratórium kutatója. Véleménye szerint a beültetés sikerességének 20 százalékos javítása már nagy eredménynek számítana.

Vizsgálatuk során a kutatók a megtermékenyítés utáni ötödik napon nyolctól húsz sejtet emeltek ki az embriókból, és nézték DNS-mintázatát. A petesejtek Görögországból származtak, negyvennyolc, mesterséges megtermékenyítési programban (IVF) résztvevő nőtől.

A 48 nő közül 25 terhessége sikeres lett, 37 gyerek született. A kutatók összehasonlították a megszületett gyerekek DNS-ét a korábban embriókból vett mintákkal, és valamennyiben megtalálták azokat a géneket, melyek a sejtek tapadásában, kommunikációjában, anyagcsere-folyamataiban játszanak szerepet.

A kutatók remélik, hogy öt és tíz közé tudják szűkíteni a gének számát, amelyeket egy-egy embrióból megvizsgálnának, és ennek eredménye alapján döntenék el, hogy melyik embriót ültessék be a leendő anya méhébe.

"A lehetőség, hogy kiválasszuk a legéletképesebb embriót a beültetésre rendelkezésre állók közül, forradalmasítja az IVF gyakorlatát, nem csupán azzal, hogy növeli a sikeres megtermékenyítések arányát, de azzal is, hogy megszünteti a többszörös terhességeket és a vele járó komplikációkat" - mondta Gayle Jones.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását