2024. április 25. - Márk

Összefogtak a gazdák az Alföldön

Összefogtak a dél-alföldi nagygazdák a földspekulánsok ellen. Maguk vásárolják fel a kisebb földeket, hogy megőrizzék verseny-képességüket a piacnyitás utáni években. A helyben lakó gazdák elővásárlási jogának kijátszására a déli megyékben is van példa, d
2008. május 11. vasárnap 08:51 - Hírextra
Nem merte vállalni arcát az az alföldi gazda, akinek elmondása szerint a spekulánsok évek óta jelen vannak a piacon, amely három év múlva várhatóan megnyílik. 2011-től gazdasági társaságok is vehetnek földet. Ha a piacnyitás után a gazdasági társaságba külföldi cégek vagy magánszemélyek bevásárolják magukat, áttételesen ők is földtulajdonossá válnak.

A föld uniós átlagára 5-10-szerese a hazainak, jelenleg a föld az egyetlen befektetés, amely extraprofittal kecsegtet. Orosháza környékén a gazdák összefogtak, hogy magyar kézben tartsák a termőföldet. Egy helyi gazda elmondása szerint azokat a legkönnyebb megvesztegetni, akik tíz hektár alatti földterülettel rendelkeznek.

A Dunántúlon csereszerződéssel játsszák ki a spekulánsok és a strómanok a helyi gazdákat megillető elővásárlási jogot. A módszerre Csongrád megyében is akad példa, de tömeges eljárásról nincs szó. A megyei földhivatal vezetője megjegyezte, törvényi kiskapuról van szó, ezért jogszerűen válik tulajdonossá az, aki csereszerződéssel szerez földet. A föld a Dél-Alföldön is folyamatosan drágul, a 35-40 aranykoronás, jó minőségű termőföld hektárja jelenleg 7-800 ezer forintot ér. Az ár 2011-re egymillió forintra emelkedhet.
Forrás: hirtv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását