2024. május 2. - Zsigmond

Eurórégiós színházi fesztivál

Romániai, szerbiai magyar és magyarországi társulatok részvételével rendeznek Temesváron Eurórégiós Színházi Találkozó címmel fesztivált, amely a helyi Csiky Gergely Színház fennállásának 55. évfordulóját hivatott megünnepelni.
2008. május 9. péntek 15:24 - Hírextra

A bukaresti Új Magyar Szó című napilap szerint Temesvár és a Bánság magyarsága államilag támogatott színtársulatot 1953-ban kapott, amikor az 1946-ban létesült román társulat mellé magyar és német tagozatot is alakítottak a Temesvári Állami Színháznál.

Ennek a pillanatnak a megünneplésére rendezik meg a május 7. és 11. között a fesztivált, amelyen a helyi társulat mellett részt vesz még az Újvidéki Színház, a Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Népszínház, a Tatabányai Jászai Mari Színház, valamint az Aradi Kamaraszínház.
A kolozsvári Szabadság szerint a fesztivál a temesvári társulat előadásával rajtolt. Török Viola rendezésében Ödön von Horváth A férfiak nélküli falu című darabját mutatták be, majd a színház előcsarnokában megnyitották az 55 év színház című, plakátokat, valamint a színház trófeáit tartalmazó dokumentációs kiállítást is.

Szekernyés János, a temesvári színház egykori igazgatója szerint kettős évfordulót ünnepelnek. Ugyanis a rendelkezésre álló adatok szerint száznyolcvan évvel ezelőtt játszott először magyar társulat a Bega-parti városban, amelynek lakói akkoriban a kassai társulat vendégszereplését tekinthették meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását