2024. május 21. - Konstantin

Államfői jelölés

Péterfalvit és Fülöpöt jelölte ombudsmannak az államfő
2008. május 9. péntek 14:46 - Hírextra

Péterfalvi Attilát adatvédelmi biztosnak, Fülöp Sándort pedig a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölte Sólyom László köztársasági elnök pénteken.

Az államfő a Sándor-palotában a parlamenti pártok képviselői előtt ismertette döntését. Az államfőnek azért kell újabb jelölteket állítani, mert a korábban a két ombudsmani pozícióra javasolt jelölteket az Országgyűlés már háromszor leszavazta.

A parlamenti pártokat Lendvai Ildikó (MSZP), Herényi Károly (MDF), Navracsics Tibor (Fidesz), Kóka János (SZDSZ) és Salamon László (KDNP) képviselte a Sándor-palotában.

Sólyom László a jelölés bejelentését követően emlékeztetett rá: amikor egy hónappal ezelőtt a pártelnökökkel tárgyalt, nekik is elmondta, hogy az eddigi hat jelöltből fog választani. Hiszen - mint mondta - az a cél, hogy a legalkalmasabbat válassza meg az Országgyűlés és eddig hat alkalmas jelölt került az országgyűlés elé.

"A mostani jelölésben igyekeztem figyelembe venni a pártoknak a véleményét. Ez azt jelenti, hogy azokat jelöltem, akik eddig a legtöbb szavazatot kapták" - tette hozzá, megjegyezve, mindkét jelölt korábban 207 szavazatot kapott. Mint mondta, ezen kívül Péterfalvi Attila és Fülöp Sándor volt az, akik sem a bizottságokban, sem utána semmilyen szakmai negatív véleményt nem kaptak.
A köztársasági elnök beszámolt arról is, hogy "érkeztek az Elnöki Hivatalba olyan jelzések a frakcióktól, hogy támogatni tudnák a jelölteket". Mint mondta, igyekezett "a pártok logikáját" is figyelembe venni a jelöléskor, mert - szavai szerint - sokszor a jelöltek "párosítása" okozta a leszavazásokat.

A köztársasági elnök kijelentette: olyan "párosítással" állt most elő, amely "ezt a nehézséget eloszlatja".
Emlékeztetett rá: a jelölteket korábban már meghallgatták a szakbizottságok, és pozitív véleményt alkottak róluk, majd mégsem kapták meg a kétharmados támogatást az Országgyűlésben. Ezért azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a frakciók is hallgassák meg a jelölteket, ahol alkalmuk nyílik kifejteni a jelölteknek is álláspontjukat.

A Ház március 14-én utasította el legutóbb az államfő biztosjelöltjeit, amikor nem választotta meg adatvédelmi biztosnak Tóth Gábor Attilát és Bogdányiné Mészáros Ágnest.
Tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én Fülöp Sándort és Zombor Ferencet szavazták le a képviselők. Sólyom László egyik alkalommal sem egyeztetett a jelöltekről a pártokkal. A köztársasági elnök február közepén találkozott a frakcióvezetőkkel, akikkel közölte: a jövőben sem változtat az ombudsmanok jelölési eljárásán, és nem kíván a pártokkal előzetesen egyeztetni a kérdésről.

Az országgyűlési biztosokat az Országgyűlés kétharmados többséggel, hatéves időtartamra választja.
Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét.

Az új országgyűlési biztos feladata az lenne, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását