2024. április 29. - Péter

Új MSZP-s tagokkal erősítik a kuratóriumokat

Az Magyar Szocialista Párt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), illetve a közmédiumok kuratóriumi elnökségének a kiegészítését javasolja - mondta Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakciójának vezetője szerdán az MTI érdeklődésére.
2008. május 8. csütörtök 07:00 - Hírextra
A kormányoldal és az ellenzék arányainak megváltozása miatt, a médiatörvény értelmében, a szocialista frakció a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezni fogja, hogy egészítsék ki a kuratóriumi elnökségeket és az ORTT-t - közölte a kormánypárti politikus.

Lendvai Ildikó azt mondta, a jelölési eljárás elindítására kérik csütörtökön Szili Katalin házelnököt, és várhatóan egy-két héten belül dönthet az ügyben a parlament.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a három közmédium, a Magyar Televízió (MTV), a Magyar Rádió (MR) és Duna Televízió, valamint az ORTT esetében kezdeményezik a jelölési eljárás elindítását.

A frakcióvezető közölte: a jelöltekről az MSZP elnökségének, majd a frakciónak is állást kell foglalnia.

"Ha az elnökség megbízatásának ideje alatt a kormánypárti és az ellenzéki képviselőcsoportok tekintetében változás következik be, ez az elnökség tagjainak megbízatását nem érinti, de ha ez az egyenlő arány fenntartása érdekében szükséges, új jelölés alapján új tagot vagy tagokat kell választani az elnökség megbízatásának hátralévő idejére" - áll a rádiózásról és televíziózásról szóló törvényben.

Mivel az SZDSZ delegáltjai május elsejétől, a párt koalícióból való kilépésétől, az ellenzéki oldalhoz számítanak a törvény alapján ismét egyensúlyba kell hozni a két csoport létszámát: a most tíztagú testületek közül az MR és az MTV kuratóriuma 14, a Duna Televízióé 12 fősre duzzadna.

Az MR tulajdonosi testületébe Marosi Györgyöt és Szente Pétert, az MTV-hez Kozák Mártont és Rajk Lászlót, a Duna TV-hez pedig Székely Gabriellát delegálta a liberális párt.

A jelölés időpontjának fontosságát az adja, hogy az MTV most futó elnökválasztási körében a kuratóriumi elnökség május 23-án tesz kísérletet, hogy a törvényben előírt kétharmados aránnyal közmédium-vezetőt jelöljön, márpedig a kiegészítés után a három fideszes és egy KDNP-s delegált már nem képes egyharmadnál nagyobb voksaránnyal blokkolni a döntéshozatalt.

A médiatörvény ugyanakkor csupán lehetőségként említi az ORTT létszámának emelését, hiszen ott - éppen azért, hogy az elnök támogatása nélkül egyik oldal se szerezhessen többséget - eltérő súllyal esnek latba a voksok.

Így a koalíciós kilépés - és Tímár János SZDSZ-delegált ellenzékivé minősítése - után az MSZP által jelölt tagnak négykilenced, a többieknek egy-egykilencednyi szavazata van.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását