2024. április 27. - Zita

Szabványon aluli maláriagyógyszer

A hat afrikai városban vizsgált maláriaellenes szerek több mint harmada nem érte el a szabványos minőséget - tette közzé egy tanulmány.
2008. május 8. csütörtök 12:45 - Hírextra
A 195 csomag ellenőrzött maláriagyógyszer 35 százaléka vagy nem tartalmazott elegendő aktív hatóanyagot, vagy nem volt feloldódva rendesen.

A szabvány alatti maláriaellenes szerek 200 ezer, egyébként elkerülhető halálesetet okoznak évente - állapítja meg Roger Bate csoportjának tanulmánya, amely a Public Library of Science (PLoS ONE) internetes tudományos portálon jelent meg.

Az ellenőrök véletlenül kiválasztott gyógyszertárakban egyszerű vásárlóként szerezték be a készítményeket. A tanulmány a szerek gyártóinak nevét nem említi.

"A szabvány alatti orvosságok nem csak a jelenben kockáztatnak életeket, hanem a jövőbeli maláriaellenes kezelés hatásosságát is veszélyeztetik, mert felgyorsítják a paraziták rezisztenssé válását" - állítja Bate.

A tesztelt csomagok harmada csak egyféle anyagot, egy artemizininalapú készítményt tartalmazott, holott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nem ajánlott az egy gyógyszerre épülő terápia. Az egy hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek 42 százaléka nem megfelelő minősítést kapott a teszten.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy a helyben gyártott gyógyszerek forgalomba hozatalát csak abban az esetben engedélyezzék, ha azt valamely fejlett ország vagy a WHO előírásai alapján teszik.

A szerek kombinációja és a megfelelő dózis hatásosabb a betegséggel szemben, mert megelőzi a rezisztencia kialakulását.

A WHO becslése szerint 1,3 millió ember hal meg évente maláriában, legnagyobb arányban az 5 év alatti gyerekek. A magyarul váltóláznak is nevezett maláriát egy élősködő, a Plasmodium falciparum okozza, melyet az Anopheles nevű szúnyog nőstényei terjesztenek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását