2024. április 29. - Péter

Gyurcsány a németekhez repül

Németországba látogat a jövő hét elején a kormányfő: Gyurcsány Ferenc a Bajor Szabadállam miniszterelnöke, Günther Beckstein meghívására kedden utazik a tartományba.
2008. május 8. csütörtök 18:05 - Hírextra

Gyurcsány Ferenc Münchenben tárgyal bajor partnerével, ezt megelőzően látogatást tesz az ingolstadti Audi-gyárban, és találkozik Ruppert Stadlerrel, a gépkocsigyártó cég elnökével.
Tavaly Magyarországon az Audi Hungaria Motor Kft-nek ítélték oda "Az év legnagyobb újraberuházó vállalata" oklevelet. A társaság jármű- és motorgyártó kapacitásait fejleszti Győrött 2006-2011 között. A beruházás értéke 615 millió euró, általa 130 új munkahely létesül, a vállalat kötelezettséget vállal további 5.055 fő bázislétszám 2016-ig történő megtartására.

A magyar-bajor kormányközi vegyes bizottság április 9-iki budapesti ülése után Horváthné Fekszi Márta külügyi államtitkár azt mondta: Gyurcsány Ferenc májusi bajorországi látogatásáig lényeges előrelépés történhet az illegálisan Magyarországra szállított német szemét ügyében. Mint elhangzott, a szeméthegyek beazonosítása folyik, és ha ez megtörtént, akkor kezdődhet a visszaszállítás. A munka intenzívebbé vált a budapesti vegyes bizottsági üléssel - hangsúlyozta az államtitkár.
Markus Söder, a bajor kormány Európa-ügyi minisztere az MTI-nek elmondta: többé nem fordulhat elő, hogy illegális úton német szemét érkezzen Magyarországra. Megfogalmazása szerint a nyitott kérdéseket nagyon gyorsan tisztázni fogják.

A vegyes bizottság ülésén szó volt arról, hogy a bajor befektetőknek rendkívül intenzív kapcsolataik vannak a magyar tudományos élettel. Például az Audi a győri egyetemmel és a budapesti műszaki egyetemmel tart fenn szoros kapcsolatot, a BMW képviselete pedig a miskolci műszaki egyetemmel dolgozik együtt.
A Külügyminisztérium adatai szerint az 1991-ben alakult vegyes bizottság keretében jelenleg mintegy száz projekt fut.

Bajorország Németország területileg legnagyobb tartománya, a tartományok közül a legfontosabb partnere Magyarországnak. Több globális autógyárnak, számítástechnikai cégnek és sportszergyártónak is ebben a tartományban van a székhelye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását