2024. április 24. - György

Madarak és fák napja: vetélkedő az Állatkertben

A Madarak és Fák Napja alkalmából pénteken a gyermekeket, iskolai csoportokat többállomásos vetélkedővel várja a Fővárosi Állat- és Növénykert. A vetélkedőn délelőtt 10 órától délután 3-ig vehetnek részt a fiatalok. Az állomáshelyek többsége az állatkert,
2008. május 7. szerda 18:25 - Hírextra
A gyerekek az erdőkkel és a madarak világával kapcsolatos feladatokat kapnak, amelyeket ha sikeresen oldanak meg, ajándékot kapnak - tudatta tájékoztatójában a városligeti intézmény.

Bár a vetélkedőt elsősorban iskolai csoportok tagjainak szervezik, az állatkert - életkortól függetlenül - minden érdeklődőt szívesen lát. A rendezvényen a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Hulladék Munkaszövetség, az Országos Erdészeti Egyesület és a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészete vesz részt.

A Madarak és Fák Napjához kapcsolódva filmvetítés is lesz az állatkert Barlangtermében. Az Így készült a Föld című filmet nézhetik meg a látogatók, amely a Föld elnevezésű természetfilm készítésének műhelytitkaiba enged bepillantást. A vetítés 11, illetve 14 órakor kezdődik.

A Madarak és Fák Napja történetének kiindulópontja egy 1902. március 19-én Párizsban aláírt egyezmény, amely a mezőgazdaságban hasznos madarak védelmét szolgálta. Ehhez az egyezményhez az Osztrák-Magyar Monarchia is csatlakozott: a dokumentumot Bécs és Budapest nevében A. Wolkenstein nagykövet látta el kézjegyével.

Ugyanebben az évben Chernel István ornitológus megszervezte az első magyarországi Madarak és Fák Napját. Négy évvel később, 1906-ban - Herman Ottó javaslatára - Apponyi Albert gróf, a korabeli idők vallás- és közoktatásügyi minisztere arról rendelkezett, hogy az ország iskoláiban évente egy napot a madaraknak és a fáknak kell szentelni. Ezt a napot hagyományosan május elején szokás tartani, 1994 óta pedig külön rendelet jelöli ki május 10-ét a Madarak és Fák Napjaként.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását