2024. március 29. - Auguszta

Bogarakat fogunk enni?

Az élelmiszerhiány miatt az emberiség a jövőben várhatóan rovarokkal fog táplálkozni, így jó, ha az emberek elkezdenek barátkozni a gondolattal - véli Marie Borkovcová, a brnói Mendel Mező- és Erdőgazdasági Egyetem Zoológiai Intézetének munkatársa.
2008. május 7. szerda 08:42 - Hírextra
"A rovarok rendszeresen előfordulnak majd az étrendünkben, még a Cseh Köztársaságban is" - mondta a cseh kutatónő.

Dalibor Povolny entomológus 2002 óta oktatja a csehországi egyetemen a rovarokat mint táplálékot, beleértve az ízüket is. Povolny és követői egyes, Csehországban általánosan előforduló rovarok tápértékét is elemzik.

A cél, hogy a rovarevésnek is olyan stabil tudományos alapja legyen, mint az állatok fogyasztásának - mondta Borkovcová.

A zoológusnő a családjának is feltálal ehető rovarokat. "Havonta többször is van ízeltlábú az asztalon" - mondta el a lánya, aki legjobban a karamellizált tücsköt kedveli. Borkovcová szerint a rovaroknak más ízük van, mint amihez az emberek hozzászoktak.

Az őskorban és a törzsi kultúrákban mindennapos volt a rovarevés, sőt Mexikóban és Délkelet-Ázsiában ma is dívik. Még egy 1920-ban kiadott csehországi szakácskönyvben is szerepel egy cserebogárleves-recept.

A rovarok jó aminósav-, ásvány- és zsírforrások, így kedvező hatással vannak a szervezetre, kitinjük pedig kiváló rostpótló - mondta Borkovcová.

A tudósok szerint mintegy 1800 rovarfaj ehető, többnyire kukac és báb formájában.
A brnói Noé bárkája étterem munkatársa, Petr Ocknecht elmondta: a menüjükön cserebogár, szöcske és házi lisztbogár is szerepel.

A sáska, a méhlárva és a hangya szintén ehető.

Az emberek a szabadban nem gyűjthetnek csak úgy rovarokat, mivel sokféle fajuk védett vagy mérgező. A táplálkozásra alkalmas rovarokat megfelelő egészségügyi előírások mellett zárt térben nevelik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását