2024. április 27. - Zita

"Az SZDSZ nem szorulhat be Budapestre"

Megtartotta első találkozóját a Szabad Kezdeményezések Köre, az SZDSZ-en belül nemrégiben létrejött országos tagozat; a megbeszélésen többek között arról is szó esett, hogy "az SZDSZ nem szorulhat be Budapestre". Erről a Szabad Kezdeményezések Köre szerdá
2008. május 7. szerda 11:01 - Hírextra

Az SZDSZ XIII. kerületi irodájában tartott keddi megbeszélésen budapesti és vidéki szervezetekből több mint 40-en vettek részt, akik egyetértettek abban, hogy a kör munkájának célja segíteni az SZDSZ megújulását és sikeres szereplését a 2010-es választásokon - írta közleményében a csoportosulás, amely Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányi elnöke kezdeményezésére jött létre.

A kommüniké szerint Ikvai-Szabó Imre liberális főpolgármester-helyettes a megbeszélésen kifejtette, hogy "az SZDSZ nem szorulhat be Budapestre", és az urbánus gondolkodású városi liberális közösségeknek új hálózatot kell létrehozniuk, amelyre építkezve újra szélesedhet a párt támogatói köre. Mint fogalmazott, "a városi levegő szabaddá tesz", és az SZDSZ-nek végre fel kell vállalnia, hogy üzenetei elsősorban ezekben a nagyobb közösségekben tudnak érvényesülni.
Mint írják, a további hozzászólók fontosnak tartották, hogy az SZDSZ szervezetileg és a pártszervezés tekintetében is megújuljon. Király Zsolt, a Liberális Egészségügyi Tanács tagja kiemelten fontosnak tartotta, hogy a tisztújításon a párt vezetése valóban megújuljon, mert - mint mondta - az új programokat csak új emberek képviselhetik hitelesen a választók felé, most azonban az SZDSZ egyik legnagyobb problémája, hogy vezetői elfásultak, hitelüket vesztették, és aligha képesek meggyőzni a választókat arról, hogy az SZDSZ egy teljesen megújult programmal áll elő.

Többen elmondták, hogy a Szabad Kezdeményezések Körétől olyan munkát várnak, amelynek eredményeként a tisztújítás után felálló pártvezetés 2-3 kidolgozott programjavaslatot kaphatna a koalíción kívüli politizálás alapvetéseként.

A közlemény szerint a Szabad Kezdeményezések Köre a jövő héten ezen programjavaslatok megvitatására minden érdeklődő számára nyitott találkozót szervez.

Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti választmányának elnöke április végén "barátaival és politikustársaival" kezdeményezte az SZDSZ legújabb országos tagozatának, a Szabad Kezdeményezések Körének megalakítását.

A kezdeményezés bejelentésekor azt mondta, a kör azzal a céllal alakul, hogy tömörítse azokat, akik érdemi változásokat akarnak a liberális pártban. Azt is fontos feladatnak nevezte, hogy átfogó pártstratégiát dolgozzanak ki 2010-ig. A liberálisok fővárosi választmányi elnöke nem árulta el, kik a tagozat tagjai, csak annyit mondott, néhány éve egy társaság "egymásra talált az SZDSZ-en belül" és most jutottak el addig, hogy formalizálni akarják a működésüket. Hozzátette: 15 fővel alakulnak meg és mindenkit várnak, aki szeretne velük együtt dolgozni.

A koalícióból történő kilépés kapcsán az SZDSZ-en belül sok energia szabadult fel - kommentálta akkor a bejelentést Kóka János. Az SZDSZ elnöke a felszabadult energiáknak tulajdonította a Szabad Kezdeményezések Köre magalakításának szándékát. A pártelnök azt is közölte: örül a kezdeményezésnek, és konzultációra hívja a csoport tagjait az SZDSZ székházába, majd április 29-én találkozott is a Szabad Kezdeményezések Körének alapítóival.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását