2024. április 28. - Valéria

Magyarországon az elnök

Eddig mintegy 650 millió dollárt (106 milliárd forintot) költött a rászoruló gyermekek gyermekbénulás elleni oltására a Rotary International - mondta Wilfried J. Wilkinson a jótékonysági világszervezet soros elnöke hétfői budapesti sajtóértekezletén.
2008. május 5. hétfő 17:01 - Hírextra

Az elmúlt húsz évben ez a második alkalom, hogy Magyarországra látogatott a Rotary International soros elnöke. Wilfried J. Wilkinson abból a célból érkezett, hogy tájékozódjon a klubok jótékonysági projektjeiről és beszámoljon a Rotary mozgalom eddigi tevékenységéről, jövőbeni terveiről.

A Rotary Internationalt (RI) 1905. február 23-án alakította négy fiatalember - Paul Harris (ügyvéd), Sylvester Shiele (szénkereskedő), Hiram Shorey (konfekcióárus) és Gus Loehr (bányamérnök) - Chicagóban azzal a céllal, hogy támogassa a környezetében élő rászorulókat.

Az évek során az RI a világon működő egyik legnagyobb magánalapítású társadalmi és jótékonysági szervezete lett. Munkáját a - 134 országban működő - klubok hálózatán keresztül látja el. Jelenleg a világon 32 774 klub működik, hozzávetőleg 1,2 millió taggal.

A mozgalom számos jótékonysági programot indított el és támogatott, ez egyik legjelentősebbet 1986-ban: azt a célt tűzte ki, hogy a világ valamennyi rászoruló kisgyermeke megkapja a gyermekbénulás elleni oltást. Ennek eredményeként ma a világon - azokat az országokat leszámítva, ahol főként vallási okokból nem lehetett az oltásokat elvégezni - ez a súlyos betegség már nem pusztít - mondta Wilfrid J. Wilkinson.

Az RI soros elnöke hozzátette: a projektre eddig mintegy 650 millió dollárt fordítottak. A projekteket a tagok adományaiból fedezi az RI. Tavaly a Bill Gates Alapítvány 100 millió dollárral támogatta a szervezet tevékenységét. "Arra kérjük a tagjainkat, hogy mindenki próbáljon meg legalább 100 dollárnak megfelelő összeggel hozzájárulni a Rotary mozgalomhoz. Tavaly 133 millió dollár gyűlt össze" - mondta a távirati irodának Wilfried J. Wilkinson.

A Rotary International évente választ elnököt, aki javaslatot tesz, hogy milyen fő támogatási célt tűzzön ki a világszervezet. A jelenlegi soros elnök az MTI-nek elmondta: ő a tiszta ivóvíz biztosítását, az emberek egészségi állapotának megőrzését és az írástudatlanság megszüntetését szorgalmazza. De ezek csak kérések a klubok felé, egyébként azok maguk döntik el, hogy milyen programot szponzorálnak.

Magyarországon jelenleg egy egyedülálló kezdeményezés mögé állt a Rotary: fogyatékos emberek, zenészek és sportolók fogtak össze azért, hogy Jobb velünk a világ címmel jótékonysági koncertet szervezzenek egészséges, rászoruló gyermekek támogatására. Az eseményt november 14-én tartják a Papp László Budapest Sportarénában - közölte Kovács Imre, a Rotary District vezetője.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását