2024. március 29. - Auguszta

Megkezdődött az árasztás

Megkezdődött a dunai hullámtér részleges elárasztása vasárnap a Szigetköz térségében - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese az MTI érdeklődésére.
2008. május 4. vasárnap 16:04 - Hírextra

Baross Károly elmondta: a szlovák fél két héten át másodpercenként 800 köbméter vizet ad át az Öreg-Duna medrébe. A szlovákok pénteken kezdték növelni a főmederbe juttatott vízmennyiséget, amelyet a vízügyi igazgatóság szakemberei a hullámtér felé kormányoznak. Az ágrendszerbe kerülő vízmennyiség ennek nyomán megduplázódik, elérheti másodpercenként a 200 köbmétert, a szokásos 100-120 köbméterrel szemben.

A dunai hullámtér részleges elárasztása kedvezően befolyásolja a környezetet, felfrissíti a térség növényvilágát, és a többletvíz alaposan átöblíti a folyómedret.

A vízhozam növekedése miatt vasárnap első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Dunaremete és Rajka közötti szakaszon. Ennek keretében távolítják el egyebek között a vízzel érkező nagyobb tömegű uszadékot.

A magyar-szlovák vízügyi megállapodás szerint a szigetközi hullámtéri ágrendszer részleges elárasztására abban az esetben kerülhet sor, ha a Duna vízhozama Pozsonynál legalább három napig meghaladja a másodpercenként 2500 köbmétert, és a folyó hőmérséklete 10 Celsius fok fölé emelkedik.

A szigetközi elárasztást az igazgatóság fokozatosan kezdte meg vasárnap, tekintettel a négynapos ünnepre és a vízi turizmusra. Így az alacsonyabban fekvő területek elöntésére hétfőig nem kell számítani - mondta az igazgatóhelyettes.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását