2024. április 29. - Péter

Igazi középkori vásárba csöppenhetünk

A bocskorvarrás, az ötvösmunka és a majolikakészítés titkaiba is bepillanthatnak azok, akik május 10-én ellátogatnak az Iparművészeti Múzeumba, a Beatrix hozománya című kiállításhoz kapcsolódó Reneszánsz vásárra.
2008. május 4. vasárnap 10:34 - Hírextra

Május második szombatján az Iparművészeti Múzeumban igazi középkori vásárba csöppenhet a látogató - hangsúlyozta Szabó Krisztina, a múzeum sajtóreferense, aki szerint az érdeklődők jártasságot szerezhetnek a régi mesterségekben is.

Dolgozhatnak az ötvös- és textilműhelyben, inaskodhatnak az itáliai festőművészek műhelyében, betekintést nyerhetnek a Ferrarai Maszkműhely és a Corvina-kötő műhely munkájába, s majolika díszedényeket, konyhai cserépárut készíthetnek a fazekasműhelyekben.

Korabeli hangszereken szólalnak meg regösök, igricek, énekmondók históriái és bordalai a Kecskés Együttes előadásában. A vásári kavalkádban az Évkerék zenekar és Róka Szabolcs reneszánsz táncháza, a Ládafia Bábszínház és tánctanítás is szórakoztatja a vásári gyülekezetet.

A 4x a reneszánszról című kiállítás-sorozat részeként március 25-én nyílt meg az Iparművészeti Múzeumban a Beatrix hozománya - Az itáliai majolikaművészet és Mátyás király udvara című tárlat, amely a 15. század végi itáliai luxusművesség kiemelt műfaját, a majolikaművészetet mutatja be hazai és külföldi múzeumok anyagából.

A több mint 200 tárgy mellett igazi különlegességnek számít az a több mint 500 darabból álló csempe padlózat, melyet Leonardo da Vinci rajzai díszítenek. A tárlat utolsó termében pedig négy, Raffaello tervei alapján készült Medici-kárpitban is gyönyörködhetnek.
A Beatrix hozománya című tárlat június 30-ig tekinthető meg.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását