2024. március 29. - Auguszta

Angolul drámáznak

Nemzetközi Angol Nyelvű Drámafesztivált rendeznek péntektől két napon át Debrecenben, a Víg Kamara Színházban. A kilencedik alkalommal megrendezett találkozón számos magyar egyetemi színjátszó csoport mellett nagyváradi, ír és angol produkciókat is láthat
2008. május 2. péntek 11:01 - Hírextra

A szervezők tájékoztatása szerint a drámafesztivál 1999-ben, a Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete és a debreceni Csokonai Színház összefogásában indult el, s az angol szakos hallgatók színházi specializációjú képzéséhez kapcsolódik.

Az egyetemi angol képzésben több mint húsz éve alkalmazzák kommunikációs készségfejlesztésre a drámajátékot. Ebből a nyelvtanítási módszerből nőtte ki magát az angol szak színházi specializációja, amely a képzés végén vizsgaprodukcióval zárul. 1999-ben tartották az első vizsgaelőadásokat, amelyek olyannyira jól sikerültek, hogy egyre több felsőoktatási intézmény csatlakozott a rendezvényhez, így az elmúlt években már nemcsak helyi, hanem meghívott produkciók versenyeznek egymással a nemzetközivé szélesedett drámafesztiválon.

A kétnapos, ingyenesen látogatható színházi programban jellemzően olyan modern angolszász darabokat adnak elő a társulatok, amiket viszonylag kevesebben ismernek, de előfordult már, hogy Shakespeare vagy Beckett műveiből mutattak be montázsokat, sőt saját szerzeményeikkel is bemutatkozhatnak a fiatalok.

Az idei drámafesztiválon a debreceniek mellett két veszprémi egyetemistákból álló társulat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóinak színjátszó csoportja, illetve két nagyváradi együttes is szerepel, továbbá egy ír és egy angol színházi társaság vendégprodukcióját is láthatja a közönség. Az előadások minimum 30, maximum 90 percesek lehetnek, s kizárólag angol nyelven adhatók elő.
A színházi specializációnak és a színpadi gyakorlatnak természetesen nem a színészképzés a célja, hanem hogy a hallgatók rendelkezzenek a későbbi munkájukhoz szükséges drámaelméleti, illetve amatőr színjátszói felkészültséggel, így például a tanári pályán tanórán kívüli színházi foglalkozásokat indíthatnak a diákoknak.

A szombatig tartó debreceni drámafesztivál produkcióit 7 tagú nemzetközi zsűri értékeli.
A Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának Angol-Amerikai Intézete és az Angol Nyelvű Dráma Társaság (HUSSDE) által szervezett fesztivál újdonsága, hogy ebben az évben első alkalommal adják át a Dick St. George rendezői díjat, amelyet 2007-ben alapítottak a névadó amerikai vendégprofesszor debreceni tevékenységének elismeréséül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását