2024. április 29. - Péter

Halló! Hernyó úrral beszélek?

A föld alatt és a föld felett élő növényevő rovarok a növényen keresztül "telefonálnak" - olvasható a ScienceDaily című online folyóiratban.
2008. május 1. csütörtök 15:36 - Hírextra
Holland kutatók szerint a növény föld alatti részeit dézsmáló ízeltlábú kémiai figyelmeztető jeleket küld levelekre ácsingózó konkurenseinek - így azok tudják, hogy a növény már alulról "foglalt" és továbbállnak. Ezzel az üzenetváltással a különböző térben élő rovarok el tudják kerülni egymást, nem kell, hogy ugyanazon növényért versengjenek. Az elmúlt években ugyanis már felfedezték, hogy különféle, föld felett élő rovarok lassabban fejlődnek, ha olyan növényen táplálkoznak, amelyet alulról már birtokba vett egy másik állat - és ez igaz megfordítva is.

A "zöld telefonvonalon" a föld alatti rovarok másokkal is kommunikálnak - a hernyók ellenségével. A fürkészdarazsak petéiket a föld felett élő rovarlárvákba rakják. Ha pedig mégis rátelepedne egy hernyó a "foglalt" növény leveleire, a darazsat értesítik, és a betolakodó rövidesen a darázslárvák áldozatául esik.

A föld alatt és föld felett élő rovarok közti kommunikációt csak kevés rendszeren tanulmányozták eddig - még mindig nem tudni, mennyire elterjedt jelenségről van szó. A kutatást a Holland Ökológiai Intézet doktorandusza, Roxina Soler és munkatársai végezték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. május 1. 23:10
Hű azt a bogaras mindenit nekiJJe! Ez máN a föld alatti mozgalom (náluk)? ;-)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását