2024. április 27. - Zita

Ombudsmani tapasztalatcsere

Jack Greenberg, amerikai emberi jogi ügyvéd és jogtudós,az "élő legenda", az iskolai diszkriminációról és szegregációról tárgyalt Kállai Ernővel
2008. április 30. szerda 14:41 - Hírextra
2008. április 30-án dr. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman tapasztalatcsere keretében találkozott Jack Greenberg amerikai emberi jogi ügyvéd és jogtudóssal. Jack Greenberg "a szabadság és az egyenlőség keresztes lovagjaként küzdött mind a bíróságon, mind az osztálytermekben több mint fél évszázadig", áll Clinton elnöktől kapott kitüntetése indoklásában.

A 84 éves ügyvéd, aki egész életét a szegregáció elleni küzdelemnek szentelte, eddig, 40 ügyet vitt az USA Legfelsőbb Bírósága elé. Részt vett a jogtörténeti jelentőségű Brown v. Board of Education (1954) eset képviseletében is.Ebben az esetben mondta ki a Legfelsőbb Bíróság, hogy a "separate but equal" az "elkülönített de egyenlő" elve, lényegét tekintve egyenlőtlenséget eredményez. Azaz: a fekete gyerekek elkülönített iskolákban tanítása, még ha ez azonos minőségű oktatás keretében történik is, hátrányos megkülönböztetést jelent. Ez után az ítélet után a de jure szegregáció az Alkotmány 14. kiegészítésének, az "egyenlő bánásmód"-nak a sérelmének minősül.

Kállai Ernő kisebbségi biztossal, megbeszélésükön, az oktatási deszegregáció kérdéseiről cseréltek eszmét, a professzor beszélt az amerikai tapasztalatokról, a kisebbségi biztos, pedig ismertette a magyar kisebbségi önkormányzati rendszert, ezen belül azt, milyen jogosítványokkal rendelkeznek a kisebbségi önkormányzatok diszkriminációs ügyekben. Tájékoztatást adott továbbá a magyarországi kisebbségi oktatás aktuális problémáiról, valamint az iskolai diszkrimináció és szegregáció jelenségéről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását