2024. április 26. - Ervin

Meleg párokat sújtó törvényt töröltek

Az ausztrál törvényhozás közel száz diszkriminatív törvény eltörlésére készül, hogy végre ugyanazok a jogok illessék meg a meleg párokat pénzügyi és szociális téren, mint a heteroszexuális házaspárokat és élettársakat.
2008. április 30. szerda 15:09 - Hírextra
A házassági törvényhez ugyanakkor nem nyúlnak hozzá, Robert McClelland ausztrál főállamügyész szerdai közleménye megerősítette: "a kormány hisz abban, hogy a házasság férfi és nő között jön létre".

McClelland sajtóértekezletén elmondta, hogy a törvények megváltoztatására 2009 közepéig folyamatosan kerül sor. Az azonos nemű párok diszkriminációjának megszüntetését még tavalyi kampányában ígérte meg a novemberi választásokból győztesként kikerült Munkáspárt.

A változtatások az adózást, a nyugdíjat, a társadalombiztosítást, az egészségügyet, az időskori ellátást, az idősek jövedelmét, a munkások fizetését és az alkalmazottak jogosultságait érintik.
"Jelentős lépésként a reformok biztosítják, hogy a gyerekeket nem érheti hátrány a családjuk összetétele miatt" - hangsúlyozta a főállamügyész.

Az ausztrál meleg párokat egyelőre kevés vagy szinte semmi jog nem illeti meg partnerük halála esetén. Nem részesülnek özvegyi nyugellátásban, míg a házaspárok vagy a heteroszexuális élettársak számára biztosított ez a jog. A házasokat megillető adókedvezményekre sem számíthatnak a melegek, és haláluk után gyermekeik sem kaphatnak utánuk juttatást. A melegek gyermekgondozási szabadsága is megoldódik a törvényváltoztatásokkal.

A melegjogi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetése csak akkor lehet a múlté, ha végre elismerik a házasságukat, addig bizonyosan nem lesznek egyenlő jogú ausztrál állampolgárok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását