2024. április 25. - Márk

Kivilágítják a Metronómot

Ez Európai Unió színeiben világítják ki a prágai Letná dombon álló, a város szíve fölé magasodó óriás Metronómot szerda éjfélkor a cseh EU-elnökség kezdete alkalmából.
2008. december 31. szerda 06:35 - Hírextra
A kivilágításnak köszönhetően „hat hónapon át mérni lehet majd a cseh elnökség idejét” – mondta Michaela Jelinková, Alexander Vondra európai ügyi miniszterhelyettes szóvivője.
Csehország Franciaország után és Svédország előtt tölti be az unió elnöki tisztét a jövő év első felében.

Az időgépnek is becézett 25 méter magas emlékművet - Vrastislav Novák cseh művész alkotását – 1991-ben állították fel azon a helyen, ahol Sztálin 1962-ben felrobbantott szobra állt.

Az európai uniós csatlakozásról 2003-ban tartott népszavazáskor a Metronómot választották az igen és a nem közötti választás jelképéül. A referendumon a csehek 77,3 százaléka támogatta az EU-csatlakozást. Csehország 2004. május 1-én lett az unió tagállama.

Szerda este Alexander Vondra kapcsolja majd be a díszkivilágítást, majd rövid beszédet mond a cseh televízióban, amikor a hagyományok szerint pazar tűzijátékkal köszöntik az új esztendőt Prágában.
Az elnökség ünnepélyes átadását a prágai Nemzeti Színházban tartandó gálaműsor kíséretében a tervek szerint január 7-én tartják. Ebből az alkalomból Petr és Matej Forman, Milos Forman filmrendező ikerfiai rendezésében a Sladíme Evropu című darabot mutatják be.

A darab címében szereplő „sladíme” jelentése a gasztronómia nyelvén „édesítsük”, a zenében pedig „harmonizáljuk”. Egyben emlékeztet a cseh kormány által szeptemberben az EU-elnökség kapcsán indított kampány kétértelmű jelszavára – „Evrope to osladíme” –, amely egyaránt jelentheti azt, hogy „Megédesítjük Európát”, de azt is, hogy "Borsot törünk Európa orra alá".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását