2024. április 29. - Péter

Változás az ORTT-nél

A kormánykoalíció felbomlásával változik az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szavazási rendszere; az eddig alkalmazott tizennegyedek helyett kilencedekben számolják a voksokat, amelyeknek négy kilencednyi részével az egyetlen kormánypárti tag r
2008. április 29. kedd 15:43 - Hírextra

Függetlenül attól, hogy az elnök részt vehet-e az adott szavazásban, a kormányoldal és a többi képviselőcsoport delegáltjainak egyenlő arányban kell osztozniuk a szavazatokon; márpedig május elsejétől "egyetlen kormánypárti képviselőcsoport lesz, az ellenzékiek száma pedig eggyel nő", azaz négyre emelkedik - emlékeztetett.

Mindebből az következik, hogy az ellenzéki tagok és az elnök szavazata egy-egy, az egyetlen kormánypárti - Ladvánszky György (MSZP) - voksa pedig négy kilencednyi súllyal esik a latba.
Mivel az egyszerű többséghez öt-, a kétharmadoshoz legalább hatkilencedes szavazat szükséges, az erőviszonyokból az következik, hogy a szocialista delegáltnak elég egy, illetve két tagtársát a maga oldalára állítania ilyen ügyekben.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény a médiahatóságnál azt írja elő, hogy minden képviselőcsoport egy (ha egyetlen kormánypárti frakció van, az két) tagot küld, de a két oldalnak egyenlő voksaránnyal kell rendelkeznie; a közrádió és a két köztévé esetében pedig a tagok számának kell egyeznie.

Ennek alapján a közeljövőben a Magyar Rádió és a Magyar Televízió kuratóriumába négy-négy, a Duna Televízióéba két tagot kellene választani, az ORTT-t pedig egy személlyel kell kiegészíteni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását