2024. június 23. - Zoltán

Az ombudsman felszólít

Sérti az emberi méltóságot, megfélemlítő, tehát jogellenesnek tekinthető, hogy a rendőrségen az előállított demonstrálókkal kamera előtt, kezükben sorszámmal mondatták el személyes adataikat. Az ombudsman levélben szólította fel Budapest rendőrfőkapitányá
2008. április 29. kedd 15:15 - Hírextra
Az adatvédelmi biztos, illetve a vizsgálat későbbi szakaszában az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy beadvány alapján vizsgálta a rendőrség eljárását. A beadványt tevő előadta, hogy gyanúja szerint a felvétel egy "visszaeső rendbontókról" készülő adatbázis része lesz.

Az adatvédelmi biztos megkereste a X. kerület, valamint Budapest rendőrfőkapitányát. Mindketten elismerték, hogy a felvételek a leírt módon keletkeztek. Kifejezetten cáfolták azonban, hogy a képek alapján központi adatbázist építenének a "visszaeső rendbontókról".

A rendőrségről szóló törvény felhatalmazza a rendőrséget arra, hogy az intézkedésben érintett személyről, illetve tárgyról, körülményről felvételt készítsen, azonban a biztos álláspontja szerint elfogadhatatlan az eljárás módja. Az ügy körülményei lehetőséget adtak volna arra, hogy az érintettek adatait jegyzőkönyvben rögzítsék, tehát nem volt indokolt, hogy az előállított polgárokat kamera elé kényszerítsék.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy a személyes adatok védelmét szolgáló jogszabályok alapvetően és elsősorban az egyének méltóságát óvják, az ezt sértő gyakorlat jogellenesnek tekintendő. Ezért az ombudsman
felkérte a főváros rendőrfőkapitányát, intézkedjen annak érdekében, hogy hagyjanak fel ezzel a módszerrel, és a panaszban leírt módon többé ne vegyenek fel adatokat az előállítottakról. A biztos azt is kérte a főkapitánytól, hogy intézkedéséről 30 napon belül küldjön tájékoztatást.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását