2024. április 28. - Valéria

Miért nem dolgoznak a segélyen élők?

Vidorné Szabó Györgyi (MSZP) interpellációjában arról beszélt, hogy a társadalom széles köreiben vitatkoznak arról: hogyan lehet munkára ösztönözni a segélyből élőket. Mint mondta, nem szabad összemosni a segélyből élőket és azokat, akik nem akarnak dolgo
2008. április 28. hétfő 17:31 - Hírextra
A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy a járulékterhek átvállalása és a bértámogatás jelentős segítséget ad a munkáltatóknak, és számos foglalkoztatási programot indítottak a munkavállalóknak is.

Vidorné Szabó Györgyi úgy vélte, csökkenteni kell az illegális foglalkoztatást, és nem szabad egyetlen gyermeket sem veszélyeztetni azért, mert a szülője munkanélküli.

Ennek érdekében - mint mondta - időszerű, hogy a szociális juttatásokat és a foglalkoztatási támogatásokat összehangolják.

Simon Gábor, a szociális és munkaügyi tárca államtitkára válaszában hangsúlyozta: a foglalkoztatás növelésére több mint 38 milliárd forint támogatás jut. Mint hozzátette, Az út a munkához és a Start program számos intézkedése is ezt segíti elő.

Simon Gábor beszámolt arról is, hogy egységes foglalkoztatási adatbázist hoznak létre.
Vidorné Szabó Györgyi elfogadta az államtitkár válaszát.

Nagy Kálmán (KDNP) szerint az elmúlt két év a betegellátás szomorú időszaka volt. A kereszténydemokraták képviselője kitért arra, hogy a budapesti betegellátó intézmények nem kapják meg időben a vérszállítmányokat. Nem a vérellátó szolgálattal van a baj, hanem azokkal a feltételekkel, amelyeket önök teremtettek: szinte mindenütt hiányzik a szakképzett munkaerő, sokan hagyják el a pályát az orvosok közül - tette hozzá az orvos végzettségű ellenzéki képviselő.
Nagy Kálmán reményét fejezte ki, hogy Horváth Ágnes bocsánatot kér a betegektől, orvosoktól, ápolóktól és szakdolgozóktól, és helyre lehet hozni az általa okozott károkat.

Horváth Ágnes egészségügyi miniszter minderre válaszul elmondta: a vérellátó szolgálat helyzete javult, és nem igaz, hogy az orvosok tömegesen vándorolnának el Magyarországról.

Nem omlott össze a gyógyszerpiac, nem romlott a gyógyszerbiztonság, a leggyakrabban vásárolt ötven gyógyszer ára pedig csökkent, és megszűnt a tb-kassza hiánya - sorolta az egészségügyi kormányzat eredményeit a miniszter.

Önök gonosznak állították be a vizitdíjat, de most visszakérik az eltörlése miatt kieső bevételt - folytatta Horváth Ágnes, aki válaszában egyben köszönetet mondott az Országgyűlésnek a közös munkáért, illetve megköszönte a liberális képviselőknek a munkájához nyújtott támogatást. Végül reményét fejezte ki, hogy megmaradnak az egészségügyi reform eredményei.

Nagy Kálmán a válaszra reagálva azt mondta: Horváth Ágnesnek bocsánatot kellett volna kérnie. "Ön nem tette meg. Lelke rajta" - mondta a képviselő, aki nem fogadta el a miniszter válaszát, de az Országgyűlés igen.

Az MDF-es Pettkó András kérdésében azzal foglalkozott, mit tett a Pénzügyminisztérium annak érdekében, hogy a Magyar Államkincstár számítástechnikai rendszere megfelelően működjön. A képviselő emlékeztetett arra: az államkincstár perben áll egy számítástechnikai beszállító céggel, ez pedig oda vezethet, hogy leállhat az intézmény informatikai rendszere.

Veres János pénzügyminiszter válaszában hangsúlyozta: semmi sem fenyegeti az államkincstár számítástechnikai rendszerének működését.

Az interpelláló képviselő nem fogadta el a miniszteri választ, az Országgyűlés azonban elfogadta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását