2024. május 2. - Zsigmond

Elutasították a felülvizsgálati kérelmet

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság jogerős végzésében elutasította a hajdúbagosi időközi polgármester-választás ügyében benyújtott felülvizsgálati kérelmet, jóváhagyva ezzel a Hajdú-Bihar Megyei Területi Választási Bizottság korábbi döntését - közölt
2008. április 28. hétfő 20:50 - Hírextra

Hajdúbagoson április 13-án tartottak időközi polgármester-választást, mert a korábbi önkormányzati vezető decemberben lemondott tisztségéről, s a szavazást Gyenge István, a Fidesz jelöltje nyerte meg, húsz vokssal megelőzve egyik független riválisát.

A megállapított végeredmény ellen egy állampolgár kifogást terjesztett elő, s kérte annak megsemmisítését, valamint új választás kiírását. Kérelmét arra alapozta, hogy a 2-es számú helyi szavazókörben az első választó, akit az urna hitelesítésére kértek fel, borítékot talált az egyik voksládában. A jegyzőkönyvet, mely szerint az urna üres volt, viszont még azelőtt aláíratták a szavazóval, hogy a boríték előkerült volna az urnából.

A kifogást a helyi választási bizottság arra való hivatkozással utasította el, hogy a történtek után az ellenőrző lapot már az üres, lezárt, lepecsételt urnában helyezték el. Az első fokú határozat ellen benyújtott fellebbezést a területi választási bizottság is elutasította, mivel a választójogi törvény szerint jártak el az urnák lezárásával kapcsolatban.

A kérelmező bírósághoz fordult, szerinte a tényállást nem teljes körűen tárták fel, a területi bizottság nem vizsgálta, mi lett a talált boríték sorsa, mi volt a tartalma, s egyáltalán felhasználták-e.
A Debreceni Ítélőtábla a szabolcsi bíróságot jelölte ki az eljárás lefolytatására.

Nyakó Zsuzsanna szóvivő tájékoztatása szerint a bíróság nem találta alaposnak a benyújtott felülvizsgálati kérelmet, s megállapította, hogy a területi választási bizottság - és korábban a helyi is - a választójogi törvénynek megfelelően járt el a fellebbezés elbírásása során.

Az "urna üres voltát ugyanis megerősítette" a felkért első szavazó, valamint a szavazatszámláló bizottság valamennyi tagjának nyilatkozata is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását