2024. május 7. - Gizella

A betyárokról szól a kiállítás

A dél-alföldi pásztoréletet, valamint Rózsa Sándor és más betyárok világát bemutató kiállítás nyílik szerdán az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban - mondta el Tóth Antal néprajzkutató, az intézmény munkatársa az MTI-nek hétfőn.
2008. április 28. hétfő 17:19 - Hírextra
A Rózsa Sándor születésének 195. évfordulója alkalmából összeállított tárlaton a látogatók megismerkedhetnek a pásztorok életével, a betyárok fegyvereivel, a korabeli pénzekkel és a tömlöcök világával. A kiállított tárgyakat a környékbeli múzeumok anyagából válogatták ki.

A szeptember közepéig látható kiállítás legérdekesebb tárgyai Rózsa Sándorhoz, az egykori betyárvezérhez köthetők: látható pisztolya és dohányzacskója is. A fegyverről azért feltételezik, hogy a sok legenda övezte betyáré, mert neve rá van vésve a kétcsövű pisztolyra.

A kutató elmondta: az alakja miatt disznólábnak nevezett elöltöltős pisztoly két csövét gyakran nem is forrasztották össze, csupán a markolathoz erősítették. Az ilyen pisztolyok igen pontatlanok voltak, így szinte csak a közelharc során lehetett használni azokat.

A tárlaton látható ritkaságok között van Rózsa Sándor díszes dohányzacskója is, amelyet a néhány éve vásárolt meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum. A betyár a használati tárgyat szamosújvári börtönéveiben ajándékozta egykori kihallgatójának, Laucsik Máténak.

A Rózsa Sándor beállott katonának című kiállítás bemutatja a betyárok és a 1848-49-es szabadságharc kapcsolatát is, valamint azt, hogy miként alakult ki a betyárvezér köré szőtt romantikus kép a különböző irodalmi alkotásokban.

A kiállításhoz kapcsolódóan pénteken és szombaton "betyártoborzót" rendeznek az emlékparkban, amelyen megelevenedik az egykori alföldi pásztorok és betyárok világa.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását