2024. május 16. - Mózes, Botond

Kóka új koalícióról beszél

Kóka János szerint új liberális koalícióra van szükség, az SZDSZ-en belül össze kell fogniuk a politikusoknak. A pártelnök az SZDSZ vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésén azt mondta, koalíciós együttműködést szeretne kötni Fodor Gáborral.
2008. április 27. vasárnap 14:58 - Hírextra
"Azt szeretném, ha a holnapi nappal létrehoznánk egy új koalíciót. Ezt az új koalíciót, azonban nem külső partnerrel kötnénk, hanem az SZDSZ-en belül. Ez az új liberális koalíció az összefogásról szól. Arról, hogy a következő választásokig az SZDSZ érdeke fontosabb, előbbre való legyen, mint bármilyen egyéni érdek" - hangsúlyozta Kóka János. Hozzátette: ellenzékben nincs helye megosztottságnak.

Kóka János úgy látja, a pártnak 3-4 egyenlő esélyű elnökjelöltje van, akik nyílt versenyben mérkőznek majd meg, ami nem pártszakadást jelent, hanem a demokrácia elveinek érvényesülését.

A vezető szerint habár vannak a pártnak problémái, az SZDSZ politikája "sosem volt ilyen egységes".

Folytatni kell a párt szervezeti erősítését és választási kabinetet kell felállítani azért, hogy a következő választáson jól szerepeljen a párt - tette hozzá.

A pártelnök kiemelte: az SZDSZ-nek készülnie kell az előrehozott választásokra.
"Meglehet, hogy már ősszel kiderül, hogy nem tartható, a kisebbségi kormányzás. Ebben az esetben jövő tavasszal előrehozott választások lehetnek. Ezt egyáltalán nem szeretnénk, de készülnünk kell rá" - hangsúlyozta a pártelnök.

Hat-nyolc hónapon belül mindenképpen olyan állapotban kell lennie a pártnak, hogy legyen reális esélye a parlamentbe jutásra. Ma három-négy százalék körül van az SZDSZ, ez a két-háromszázezres törzsszavazói bázisnak köszönhető - tette hozzá.

A pártelnök rámutatott: hatévnyi kormányzás után át kell szokniuk az ellenzéki habitusra, az SZDSZ konstruktív ellenzéki párt szeretne lenni.

Kóka János szerint nagyon átláthatóan kell politizálniuk. Világosan és érthetően el kell mondaniuk választóiknak, hogy mit, miért szavaznak meg, vagy éppen miért nem - fűzte hozzá.
Sokan, sokféleképpen képzelik el az SZDSZ jövőjét. Van, aki holnap új koalíciós tárgyalást kezdene. Nagyon sokan kész programmal érkező szakértői kormányra vágynak. Mások szerint ugyanakkor egy konzervatív irányba is nyitott, polgári liberális párt alapjait kell megteremteni - hangsúlyozta Kóka János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását