2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elkezdődött az SZDSZ küldöttgyűlése

Megkezdődött az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlése vasárnap Budaörsön; a fórum arról dönt, hogy a szabad demokraták április 30-i hatállyal kilépjenek-e az Magyar Szocialista Párttal alkotott koalícióból. Határoznak a párt alapszabályának módosításáról is.
2008. április 27. vasárnap 10:49 - Hírextra
Az eseményre 739 küldöttet várnak. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az MTI-nek elmondta, a küldöttgyűlés már biztosan határozatképes. Tíz óráig 466 küldött regisztrált.

A rendkívüli küldöttgyűlésen ott van mások mellett Kóka János pártelnök, Kuncze Gábor, az SZDSZ korábbi elnöke, Fodor Gábor, Horn Gábor, Magyar Bálint, Demszky Gábor, Pető Iván, Sándor Klára, Gulyás József, Szent-Iványi István, Világosi Gábor, Horváth Ágnes jelenlegi és Molnár Lajos korábbi egészségügyi miniszter.

A küldötteknek igazolniuk kell magukat a személyi igazolványukkal, csak így regisztrálhatnak.
Az előzetes tervek szerint először a párt alapszabályának módosításáról döntenek, ezután szavaznak arról, hogy a párt április 30-i hatállyal kilépjen-e a koalícióból.

Az SZDSZ megyei választmányai már voksoltak arról, hogy a koalícióból való kilépést vagy a kormányon maradást támogatják-e. Csak Győr-Moson-Sopron és Zala szavazott a koalíció fenntartása mellett, a többség a kilépés mellett voksolt, ugyanakkor voltak olyanok is, amelyek a küldötteik lelkiismeretére bízták a döntést.

A párt fővárosi választmánya pénteken döntött úgy, hogy támogatja a kilépést a koalícióból.
Eközben pénteken többek között Szentkuti Károly, a liberális párt Győr-Moson-Sopron megyei, Tolnai Jánosné Pest megyei, Belgyár László Hajdú-Bihar megyei és Mohos Péter Győr-Moson-Sopron megyei küldött is aláírta azt a javaslatot, amelyben azt kérik, hogy ne április 30-i hanem szeptember 1-i hatállyal lépjenek ki a koalícióból.

A 2006-os parlamenti választások után Gyurcsány Ferenc ügyvezető és kijelölt miniszterelnök, Hiller István, az MSZP, és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke írta alá a két párt koalíciós megállapodását, amelyben a kormánypártok elkötelezték magukat a nagy horderejű reformok mellett (egészségügy, oktatás, közigazgatási és adóreform).

Az új kormányban a szabad demokraták adták az egészségügyi, a gazdasági és közlekedési, valamint a környezetvédelmi és vízügyi minisztert.

Az idén március 9-én a vizitdíj, a kórházi napidíj, valamint a tandíj eltörléséről tartott népszavazást követően a két kormánypárt újabb egyeztetést kezdett az egészségügyi reform jövőjéről; az SZDSZ kijelentette, hogy a reformok feladása esetén nem maradnak a koalícióban.

Gyurcsány Ferenc kormányfő március 29-én, az MSZP országos pártértekezletén közölte: javasolja koalíciós partnerének, hogy közösen jelöljenek új egészségügyi minisztert Horváth Ágnes helyére. A miniszterelnök két nappal később leváltotta a tárcavezetőt.

Az SZDSZ frakcióülése után Kóka János pártelnök és Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter bejelentették, hogy miután Gyurcsány Ferenc felmondta a koalíciós szerződést, a képviselőcsoport felkéri az ügyvivő testületet (üt), hogy április 30-i hatállyal hívja vissza a liberális minisztereket és államtitkárokat a kormányból. Az üt ezt egyhangúlag elfogadta.

Az üt egyúttal megkérte a párt országos tanácsát (ot), hogy hívják össze az SZDSZ rendkívüli küldöttgyűlését. Az ot két küldöttgyűlést hívott össze. Az április 27-i elsőn a koalícióból való kilépésről és a párt alapszabályának módosításáról döntenek. A június 7-i másodikon tisztújítást tart az SZDSZ. Ez utóbbira azért van szükség, mert bebizonyosodott, hogy a tavalyi elnökválasztáson visszaélésék történtek.

A koalíciós szakítással kapcsolatban több vezető szabad demokrata politikus, köztük Kóka János pártelnök is hangsúlyozta, hogy nem szeretnék, ha előrehozott választásokat kellene tartani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását