2024. május 13. - Szervác, Imola

Nem okozott nagyobb károkat az árhullám

Lényegében levonult az áradat a Hernádon, a folyó gátjait napokon keresztül harmadfokú készültség vigyázta, a víz most nem okozott nagyobb kárt a térségben, ugyanakkor a védekezés költsége több mint száz millió forintra tehető - mondta Ódor Ferenc, a Bors
2008. július 31. csütörtök 14:20 - Hírextra
A Hernád szovákiai és magyar vízgyűjtőjén július közepétől lehullott nagy mennyiségű eső indította el az árhullámot, ebben az időszakban naponta és átlagosan 50-70 milliméternyi csapadék hullott. A folyó 63 kilométer hosszúságú szakaszán napokon át harmadfokú árvízvédelmi készültséget tartott fenn az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - mondta Ódor Ferenc.
A Hernád-menti települések védésére, a gátak magasítására, erősítésére több mint 100 ezer homokzsákot, ötezer köbméter homokot és 1.500 négyzetméternyi fóliát használtak fel.

Varga Mihály ezredes, a védelmi bizottság titkára emlékeztetett arra, hogy a védekezésben a vízügyi szakemberek mellett, azok irányításával az árvízzel fenyegetett községek lakói is derekasan kivették részüket.

Galambos Tamás a Vízügyi és Környezetvédelmi Központ Igazgatóságának munkatársa elmondta: az állandó védettség eléréséhez szükséges körtöltések kiépítésének becsült költsége 2,1 milliárd forint, amelyre az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében az érintett önkormányzatok már megkötötték a támogatási szerződést. Jelenleg a projektek előkészületei zajlanak, a kiviteli munkák várhatóan 2009-ben kezdődhetnek el - tájékoztatott
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását