2024. május 4. - Mónika, Flórián

Az LMP szerint a Fidesz nem akar átláthatóságot

Három módosító javaslatot nyújt be az állami vagyonnal való gazdálkodásról szóló törvényjavaslathoz az LMP, mert úgy látják, hogy a kormány nem az átláthatóság megteremtését szorgalmazza - jelentette be szerdai, parlamenti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.
2010. május 26. szerda 15:00 - HírExtra
Annak ellenére, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem támogatta javaslataikat, a párt azt akarja elérni, hogy a jövőben is megmaradjon az Állami Számvevőszék (ÁSZ) joga a felügyelőbizottsági elnök megnevezésére. Emellett szeretnék elérni, hogy az állami vagyongazdálkodásért felelős miniszter negyedévente számoljon be a parlamentnek. Az LMP azt is szeretné, hogy bizonyos erdőgazdálkodási társaságok és a közúti infrastruktúra-fejlesztés ne kerüljenek át a Magyar Fejlesztési Bankhoz.

Az LMP képviselője úgy fogalmazott, hogy meglehetősen aggasztó tendencia bontakozott ki az elmúlt napokban az Országgyűlésben, és ennek a vagyongazdálkodási törvény az egyik ékes példája.

Kijelentette, hogy a Fidesz és a KDNP arra építette a kampányát, hogy a költségvetés átláthatatlansága és a "titokerdő" alapvetően felel azért, hogy a választók megvonták bizalmukat az előző kormánytól. Véleménye szerint ehhez képest a Fidesz "ugyanazt kezdi és ugyanazt folytatja, ahol 2002-ben abbahagyta, sűríti azt a titokerdőt, amely alapvetően felel azért, hogy a magyar állampolgárok és a politika közötti bizalmatlanság fennáll és egyre jobban erősödik".

Hozzátette, egyetértenek a felelősségi viszonyok egyértelműsítésével és a Vagyongazdálkodási Tanács felszámolásával. Azzal viszont nem tudnak egyetérteni, hogy az ÁSZ jogkörét megvonják a felügyelőbizottság elnöki megnevezésére, vagy hogy megszüntetik a pártdelegáltak intézményét a felügyelőbizottságban, illetve, hogy ezentúl verseny nélkül lehet állami vagyont átruházni és eladni.

A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Schiffer András képviselő azt mondta, azt várták a jövendő kormánytól, hogy amennyiben újra kívánják gondolni az állam vagyongazdálkodását, akkor elsősorban a közvagyonnal gazdálkodás átláthatóságáért tesznek lépéseket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását