2024. április 28. - Valéria

Minősítik az európai rákintézeteket

Az Európai Rákintézetek Szervezete (OECI) egységes európai ellátórendszer létrehozásán fáradozik, és ennek során nemzetközi (belga, holland, francia) szakértők, onkológiai intézetek vezetői érkeztek Budapestre ezen a héten, hogy több napon át tanulmányozz
2008. április 27. vasárnap 06:40 - Hírextra
Az Európai Unióhoz benyújtott akkreditációs elképzelések megfogalmazói azt szeretnék, ha a jövőben bizottsági határozat születne arról a szakmai elvárásról, hogy minden tagállamban hozzák létre a nemzeti rákintézet köré szerveződő onkológiai központok hálózatát, ezzel biztosítva a homogén ellátás lehetőségét Európában.

A szakértők egy 200 kérdésből álló kérdőívre adott válaszok birtokában járják körül az uniós országok intézeteit és - különféle nézőpontok szerint vizsgálódva - minősítik, illetve csoportba sorolják az ellátóhelyeket. Figyelembe veszik, hogy ott hányféle daganattípust kezelnek, mekkora a betegszám, milyen a műszerezettség, mennyire van jelen a csúcstechnológia, milyen az ott dolgozók képzettsége, beleértve a tudományos fokozatokat, sőt a publikációk számát is.

A vizsgálódást a 27 tagállamban két évre tervezik, ennek végén az összes akkreditált ellátóhelyet négy csoportba sorolják: a legmagasabb szint az úgynevezett általános centrum, ezt követi a rákcentrum, majd a rákosztály, végül a rákegység. A különbség természetesen nem az ellátás minőségére vonatkozik, hiszen a negyedik csoportba sorolt ellátóhelynek is a legmagasabb szintű terápiát kell nyújtania azon az egy-két területen, amire - felszereltségét, felkészültségét tekintve - vállalkozhat - hangsúlyozta Kásler Miklós.

Azt is hozzátette, hogy az akkreditáció és besorolás végeztével következik a közös európai kezelési útmutató kidolgozása. A nemzeti terápiás protokollok között a magyar a legrégibb guideline.
Az OOI szakemberei kitöltötték a nemzetközi kérdőívet, a bíráló bizottság tagjai pedig az elmúlt napokban azt ellenőrizték, hogy mennyire volt korrekt, pontos az intézet vezetőinek önértékelése.

 Véleményük szerint az intézet a legteljesebb mértékben megfelelt a nemzetközi standardnak, ezért várhatóan a legmagasabb szintű besorolást kapja meg a brüsszeli központú Európai Rákintézetek Szervezetétől - tájékoztatta az MTI-t az Országos Onkológiai Intézet vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását