2024. július 20. - Illés

A kormány tilalma

A holland kormány pénteken este a hallucinogén gombák betiltása mellett foglalt állást.
2008. április 26. szombat 11:08 - Hírextra
A hágai kabinet Ab Klink egészségügy- és Hirsch Ballin igazságügy-miniszter tavaly októberben tett javaslatát biztosította támogatásáról, amelynek értelmében módosítanák a közismerten liberális holland drogtörvényt: a "szent gombáknak" is nevezett hallucinogén növényeknek nemcsak az árusítását, hanem a termesztését is betiltanák.

A döntésre, amelyet a holland parlament képviselői várhatóan szintén támogatni fognak, azután került sor, hogy számos, a hatóságok és az egészségügyi szervek által a gombák fogyasztásával összefüggésbe hozott baleset történt az elmúlt néhány években, és ezek áldozatai, illetve kárvallottjai kizárólag külföldi turisták voltak.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a ilyen balesetek száma az elmúlt három évben kétszeresére nőtt: 2004-ben még csak 55 esetet regisztráltak, 2007-ben már több mint százat. Az incidensek helyszíne az esetek többségében Amszterdam volt.

2007 márciusában meghalt egy 17 éves francia lány, aki gombaevés után levetette magát a holland főváros egyik hídjáról. Mindazonáltal a hivatalos hatósági jelentés nem hozta kapcsolatba a halálesetet a drogfogyasztással. Voltak olyan esetek is, amikor egyes turisták agresszívvé váltak vagy pedig paranoiás rohamot kaptak gombaevés után.

A tilalom azt jelentené, hogy bezárnák az Amszterdamban olyan népszerű "smartshopokat". A szárított hallucinogén gombák árusítása máris tilos, de a friss gombáké egyelőre még engedélyezett.

Hollandiában 1976-ban megszüntették a kannabisz-származékok fogyasztásának és birtoklásának büntethetőségét. A marihuána és a hasis különböző változatait ma is árusítják a hivatalosan engedélyezett "coffee-shopokban", kis mennyiségben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását