2024. május 4. - Mónika, Flórián

A válság kihat a múzeumokra is

Pénzhiány miatt megszűnik Kijevben a Soros György támogatásával létrehozott Modern Művészetek Központja, Ukrajna modern művészeti alkotások bemutatására szakosodott első galériája.
2008. november 20. csütörtök 20:51 - Hírextra
Az 1995-ben megnyílt központ működését néhány évig a Vidrodzsennya elnevezésű ukrajnai Soros-alapítvány biztosította, míg 2004 óta pályázatokon elnyert összegekből és szponzori támogatásokból tartotta fenn magát az intézmény. A pénzügyi világválság következtében beszűkült lehetőségek miatt immár nem biztosítható tovább a központ működése - írta csütörtökön a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása.

A jelentés szerint a központban jelenleg az És a lélek, és az ész, és a test című lengyel-ukrán kiállítás látható. A december 21-ig nyitva tartó tárlat az intézmény hattyúdala, a bezárásával együtt megszűnik a művészeti központ is.

Fennállásának közel 14 éve alatt a Modern Művészetek Központja számos tehetséges, fiatal ukrán művésznek nyújtott bemutatkozási lehetőséget, közülük többen nemzetközi hírnévre tettek szert. A központ bezárása után a fiatal alkotóknak sokkal nehezebb lesz kiállítási helyhez jutniuk, ezért - szakemberek véleménye szerint - tehetséges és eredeti művészek nemzedékei veszhetnek az ismeretlenség homályába Ukrajnában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását