2024. április 19. - Emma

Szemmel vezérelhető számítógép és a többiek

Magánmozi séta közben, szemmel vezérelhető számítógép, testre szabott internetes ajánlatok, vagy szintetikusvegyszer-mentes növényvédelem - ígéretes magyar ötletek válhatnak termékké, miután közös továbbfejlesztésre kiválasztotta őket a ValDeal Innovációs
2008. április 25. péntek 11:46 - Hírextra

Az idei 228 jelentkezőből 28 projektet választott ki a neves szakemberekből álló nemzetközi testület. Amint azt Polgárné Májer Ildikó elnök-vezérigazgató köszöntőjében elmondta, ezután kezdődik a közös munka, melynek során a nyertesek minden segítséget megkapnak a ValDealtól ahhoz, hogy jó ötleteikből jó üzlet is lehessen.

A 28 díjazott találmány között a legnagyobb arányban az élettudományi és az informatikai fejlesztések szerepelnek, de megtalálhatóak a jelentős nemzetközi érdeklődésre számot tartó nanotechnikai, biztonságtechnikai és egyéb mérnöki újdonságok is. Akad köztük olyan, amely a mezőgazdasági termelékenység növelésében ígér jelentős áttörést vagy éppen a megújuló energia felhasználását teszi egyszerűbbé. A győztes huszonnyolcak egynegyede még csak úgynevezett deszkamodellel rendelkezik, de felének már működő prototípusa is van, ötöde pedig piackész termékekkel is rendelkezik.

Holakovszky László és Szentgáli Ádám például egy videoszemüveget fejlesztett ki, amellyel olyan nagy virtuális képek jeleníthetők meg a használó szeme előtt, mintha egy 120 cm átlójú képet nézne két méter távolságból. Különlegessége, hogy eközben a környezet is zavartalanul érzékelhető, viselője szabadon mozoghat.

Vajda Sándor és munkatársai olyan növényvédelmi eljárást dolgoztak ki, amely csökkenti a szokásos vetésforgó idejét, védettséget ad gombás fertőzések ellen, fokozza a terméshozamot. Mindezt szintetikus vegyszerek alkalmazása nélkül.

Grósz György és Grósz Tamás készüléke képes időben felfedezni azokat a tüneteket, amelyek nagy valószínűséggel hirtelen szívhalálhoz vezetnek. Hordozható és olcsó szív-elektrofiziológiai mérőberendezést fejlesztettek ki, ezzel sok életet lehet megmenteni.

A nyertesek közé került egy olyan találmány is, amely azok számára nyújt segítséget, akik nehezebben kezelik a napról napra megújuló modern technikát. A Lőrincz András által kifejlesztett módszer segítségével a berendezések működtetését, vezérlését akár egy fejbólintással vagy pillantással is meg lehet oldani.

A GravityReco csoport új megoldásával az internetes áruházak növelhetik forgalmukat. Az áruházak adatbázisait elemezve feltérképezik a vásárlók érdeklődési körét, szokásait, hogy később a rendszer testre szabott ajánlatokat továbbíthasson a vevőjelöltnek.

A cég igyekszik végigkísérni az innovációs szolgáltatás teljes láncolatát, és bizonyítottan eredményes nemzetközi partnerekkel, nemzetközi sztenderdeknek megfelelően dolgozni. Az innovációs vállalat példamutató modellt alkot a magyar ötletek felhasználásában - vélte Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke.

Buzás Norbert szakmai vezérigazgató a megoldást a magyarországi K+F eredmények és az üzleti szféra összekapcsolásában látja. Ehhez a cég a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal 550 millió forint összegű támogatási pályázatát is elnyerte. A ValDeal tulajdonosai sok százmillió forint magántőkét is kockáztatnak modelljük kifejlesztésére és kipróbálására, így 26 hónap alatt a cég 1,5 milliárd forintot költ arra, hogy az értékes ötletekből jó üzlet is legyen.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását