2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Keresztény rendszám Amerikában

Először Floridában vásárolhatnak maguknak keresztény rendszámot a hívő amerikaiak, ha elfogadja a déli szövetségi állam törvényhozása az erről szóló javaslatot.
2008. április 25. péntek 08:12 - Hírextra
Az Egyesült Államokban nagy divat a legkülönfélébb háttérmintázatú rendszámokkal furikázni. Floridában például több mint százféle rendszámtáblaképből válogathatnak az önkifejezést kereső autótulajdonosok.

A vallások közötti egyenlőségre is rendkívül gondosan ügyelő Egyesült Államokban mindeddig azonban sehol nem lehetett olyan állami rendszámot váltani, amely vallást reklámoz.
Az új mintázat egy keresztet, mögötte egy festett gótikus üvegablakot ábrázol, a tábla alján a "Hiszek" felirat olvasható.

Edward Bullard képviselő, a törvénytervezet beterjesztője azzal érvel: mindenki választhat magának rendszámképet, aki valamiben hisz, az egyetemében, a futballcsapatában vagy másban. Ez is valami, amiben sokan hisznek.

Ha az új rendszámképről szóló törvényt elfogadják, Floridában lehet venni az első olyan táblákat, amelyeken a kereszt önállóan, vallási jelképként, s nem egy szövetségi állam szimbólumának részeként szerepel.

A törvényt valószínűleg meg fogják támadni bíróság előtt. A keresztes állami rendszámmal ugyanis az a baj, hogy azt sugallja: Florida keresztény szövetségi állam. Ezenkívül azt a benyomást keltheti, hogy az állam előnyben részesít egy felekezetet - mutatott rá Howard Simon, az Amerikai Polgárjogi Unió helyi vezetője.

Mások azért aggódnak, hogy sérülhet az állam és egyház szétválasztásának elve. Kelly Skidmore demokrata képviselő - aki római katolikus hívő - ellenzi a kezdeményezést: nem akarja, hogy ezután a Dávid-csillag, a Tóra és más vallási jelképek is feltűnjenek a rendszámokon.

Howard Simon szerint félő, hogy ha a kereszt rákerülhet a rendszámokra, egy idő után a fajgyűlölő Ku Klux Klannak is saját táblája lehet majd.

Floridában nem ez az első problémás rendszám. Néhány éve "A család az első" felirattal jelent meg egy tábla, amelynek bevételeiből egy keresztény családtámogató alapítványt támogattak.

Korábban a "Válaszd az életet" feliratú rendszám kavart nagy vitát. A különdíjakból abortuszellenes szervezetek kaptak összegeket. Az abortuszjogért kiálló csoportok megtámadták a táblát, azon az alapon, hogy vallási áthallása van. A bíróság azonban elutasította a keresetet, s azóta már tucatnyi másik államban is láthatók kocsik életpárti rendszámmal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását