2024. április 28. - Valéria

Irodalmi párbajt indít az m2

Neves írók, költők, művészek, színészek mérik össze tudásukat a Nyugat című irodalmi folyóirat alapításának 100. évfordulója kapcsán szervezett vetélkedősorozatban az m2 képernyőjén vasárnaptól hetente - közölte a Magyar Televízió csütörtökön az MTI-vel.
2008. április 3. csütörtök 14:21 - Hírextra
"Milyen érvekkel védte magát a bíróság előtt Ady, és egyáltalán, hogyan került a rendőrség látókörébe? Melyik nyugatos író vizsgázott éppen csak elégségesre a gimnáziumban magyar irodalomból?" - ilyen kérdésekre keresi a választ Mácsai Pál, Lator László, Kéri Kitty, Bíró Kriszta, Várady Szabolcs, Bálint András, Fullajtár Andrea, Ráckevei Anna, Hegedűs D. Géza, Szabó T. Anna, Békés Pál és Grecsó Krisztián adásról adásra.

A Nyugat 100 - A vetélkedő című műsorból kiderül, hogy a megoldást a tanulmányok, visszaemlékezések mellett gyakran magukban a versekben és a regényekben érdemes keresni - olvasható a közszolgálati televízió közlésében.

A játékok között lesz barkochba, műfelismerés, színészi tehetséget követelő feladat, sőt gyakran új irodalmi alkotások is születnek.

A nyugatosok világát legjobban ismerő művészek könnyed beszélgetés keretében mutatják be a Nyugatosokról szóló történeteket és irodalomtörténeti csemegéket szerelmekről, barátságokról, vitákról, párbajokról.

Csinszkát, Kosztolányinét és Babitsot maguk a művészek játsszák el bizonyos szituációkban, de tárgyi ereklyék, archív hang- és képanyagok is színesítik a háromfős csapatok vetélkedőjét.
A XX. századi magyar irodalom meghatározó folyóirata, a Nyugat hivatalosan 2008. január 1-jén ünnepelte elindulásának 100. évfordulóját, amire több intézmény számos programmal emlékezik. A Magyar Televízió Nyugat 100 címmel indított irodalmi évadot.

Az 1908-tól 1941-ig kiadott folyóiratban mások mellett Babits Mihály, Osvát Ernő, Ignotus, Ady Endre, Móricz Zsigmond, Tóth Árpád, Csáth Géza, Füst Milán és Krúdy Gyula írásai jelentek meg.
Az Ady, Babits, Kosztolányi, Móricz alkotta első generáció 1909-re állt össze, és Babits haláláig együtt is maradt, noha a mindig új zsenik után kutató szerkesztő, Osvát Ernő és a kiadáshoz anyagi támogatást nyújtó Hatvany Lajos között akadtak nézeteltérések.

A Nyugat 33 éve a magyar irodalom, a pezsgő magyar szellemi élet aranykorát fémjelezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását