2024. május 5. - Györgyi

Emléktábla '56 mártírjának

Az 1956-os forradalmi tevékenysége miatt 50 éve kivégzett Szilágyi József tiszteletére emelt emléktáblát csütörtökön avatták fel Budapesten. Szilágyi Józsefet, Nagy Imre kivégzett miniszterelnök egykori titkárságvezetőjét, 1958. április 22-én - a Nagy Imr
2008. április 24. csütörtök 16:05 - Hírextra
Beszédében Losonczy Anna antropológus, Losonczy Géza egykori 56-os államminiszter lánya úgy fogalmazott: Szilágyi József élete és halála mindannyiunk számára tükröt mutat.

Hangsúlyozta: ahogy Szilágyi Józsefnek az akkori Magyarországon nem volt, a mostaniban sem lenne könnyű élete, megalkuvást nem ismerő, szenvedélyesen igazsághű természete miatt. "Sokan tartanának taktikázást nem ismerő magatartásától" - tette hozzá.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által állíttatott tábla felavatásánál jelen volt többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, valamint Szilágyi József lánya, Szilágyi Júlia és az 56-os szervezetek képviselői.

Az esemény végén a megemlékezők virágokat helyeztek el a felavatott emléktáblánál, mely - a debrecenin és az egykori budapesti jugoszláv nagykövetség épületében lévőn kívül - a harmadik az országban, ahol Szilágyi József emléke előtt lehet tisztelegni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását