2024. március 29. - Auguszta

Duane Eddy 70 éves!

Duane Eddy a hírek szerint egészségesen érkezett el a hetvenedik születésnapjához. A különleges technikájával kitűnt gitárművész kétszeresen is ünnepel - ötven évvel ezelőtt jelent meg első albuma, a Have "Twangy" Guitar-Will Travel.
2008. április 24. csütörtök 15:02 - Hírextra
Aki Duane Eddy nevét nem is ismeri, a Rebel Rouser című klasszikus számát biztosan hallotta, így azonosítani tudja a gitárost. Ez a szám éppen 50 évvel ezelőtt került fel az amerikai és a brit listára.

A gitár nemcsak a 60-as évek hangszere volt, évekkel korábban a hangszer mesterévé vált a több mint kilencven esztendős, jó erőben lévő Les Paul, de sokat köszönhet a későbbi nemzedék a néhány éve elhunyt Chet Atkinsnek is. A nagy évtized legendás gitáregyüttesei, a Shadows, a Ventures és a Spotnicks is az 50-es években indultak.

Duane Eddy 1938. április 26-án született New York államban, Corning településen. Húszéves korától játszott a Rebels zenekarban. Lee Hazlewood zeneszerző, producer fedezte fel, aki számos zenészt indított el, és ő maga is sikeres énekes volt, Nancy Sinatra oldalán énekelt duetteket.
A Rebel Rouser hamar aranylemez lett és a listák élvonalába került. Duane Eddy fergeteges rock and rollt játszott négytagú együttesével. Nemcsak dalaival, hanem technikájával is figyelmet keltett. Gitárját mélyebbre hangolta, és felvételeknél ő alkalmazott először visszhangosítót. Ennek a különös, buborékoló hangzásnak "twangy" volt a neve.

A Rebel Rousert követte a Because They,re Young filmbetétdal, a Ramrod, a Cannonball, a Peter Gunn Theme, a The Battle, a Deep In The Heart Of Texas, a Yep és a The Ballad of Palladin. A Forty Miles Bad Road méltán vált egy nemzedék kedvencévé az 50-es és 60-as évek fordulóján.
A zenész a hatvanas évek elején - az elsők között - női vokált szerződtetett. A The Rebellettes-szel készítette a Dance With The Guitar Mant és a Boss Guitart - mindkettő a kor nagy slágere volt. Az előbbi Angliában a negyedik lett, Amerikában is csaknem bejutott a legjobb tíz közé.

Hazlewood a countryzene felé terelte Duane Eddyt, aki játszotta a country egyik örökzöldjét, a Ring of Fire-t.

Duane Eddy nagylemezeivel is tarolt, noha azt a kort kislemezek uralták. A rock and roll-sztárok közül az elsők között tört be a nagylemezek piacára.

Kislemezeiből 1958 és 1963 között legalább tizenöt "Top 40" lett. A rock and roll- és a twistkorszak után sem hagyta abba a zenélést, ha csökkent is népszerűsége. Ugyanakkor voltak olyan számai, amelyek évtizedekkel túl a csúcson váltak népszerűvé. A Peter Gunnért például 1987-ben kapott Grammy-díjat.

Duane Eddy sok szerzővel és zenésszel dolgozott. Egyik kései lemezén közreműködött Paul McCartney, George Harrison és Ry Cooder. Ő maga játszott Emmylou Harris, Dean Martin, a Ventures és mások lemezein.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását